Komad „Hleb lutke“ (Bread Dolls) Mediteranske glumačke akademije Leče iz Italije na upravo završenom Nišville Jaž Teatar festivalu 2021 u Nišu, osvojio je nagradu za najbolju predstavu u celini, saopštila je direkcija manifestacije, koja je završena u ponedeljak.

Nagradu za najbolje korišćenu muziku dobila je predstava „Bluz za alt saksofon“ u nezavisnoj produkciji umetnika iz Tirane (Albanija).

Žiri je radio u sastavu Franko Ungaro (Italija) teatrolog i pisac, Aleksandra Glovacki (Srbija) dramaturškinja i pozorišna kritičarka, i Ana Tasić (Srbija) teatrološkinja i pozorišna kritičarka.

Članovi žirija cene hrabrost, osećaj i inteligenciju umetničke direktorke i selektorke Maje Mitić što je u skladu sa misijom Nišvil Jaž Teatar festivala data prilika, pre svega mladim i nezavisnim grupama da predlože originalne predstave, koje se baziraju na odnosima između muzike, pevanja i drugih izražajnih jezika, odnosno pozorišta, plesa i vizuelnog stvaralaštva.

Povezana vest:  Premijera predstave Džemsa Džojsa Izgnanici u JDP-u

Prema njihovom mišljenju, u teškom i rizičnom trenutku, poput pandemije, kao i nedovoljnih sredstava, velika je zasluga Festivala i selektorke što su umetnički program fokusirali na tri osnovna aspekta, a prvi je – međunarodna dimenzija festivala kao izraz multikulturalne perspektive i vizije.

Takođe, prisutno je i poređenje različitih umetničkih praksi i kultura, stavljajući u središte ulogu muzičkog jezika.

Treći aspekat se tiče interakcije umetnika sa prostorima i lokacijama izvođenja koja su dodala lepotu zanimljivim umetničkim predlozima.

Povezana vest:  Evropa kod kuće: Novosadski umetnici ujedinjeni sa evropskim

U skladu sa navedenim pretpostavkama, žiri je odlučio da “Hleb lutke” ponese nagradu za najbolju predstavu u celini.

Taj komad Mediteranske glumačke akademije iz italijanskog grada Leće rađen je u režiji Tonio de Nito, a pet glumica – Karmen Ines Tarantino, Benedeta Pati, Ðulija Pičini, Antonela Sabeta i Anđelika Dipaće, zadivilo je kolektivnu maštu publike, pripovedajući priče koje pripadaju sećanju svakog od nas.

Žiri je cenio koncept performansa koji na originalan način meša verbalni, fizički i pevački jezik, sve u službi rituala, pripreme hleba, što vraća publiku na drevne zvukove koji su univerzalni i uvek blizu nas.

Povezana vest:  Napisale zajedno roman, a prvi put se srele na promociji

Specijalna nagrada za povezivanje muzičkog jezika i pozorišta dodeljena je predstavi “Bluz za alto saksofon” sa albanskim izvođačem Hulianom Briskuom i rediteljem Adonisom Filipijem, predstavi u potpunosti fokusiranoj na temu muzike gde ljubav prema muzici postaje hrana za dušu.

Stručni tročlani žiri želi da posebno istakne originalnu muziku Stanislava Genadijeva u plesnoj predstavi “Ljubavni kavez” i talentovane izvođače francuske LPM kompanije, sposobne da publiku uključe svojom energijom i izražajnim veštinama.

PHOTO: Ivan Jovanović