Mi_razliciti

Veselinu Markoviću pripala nagrada Borisav Stanković

Žiri za dodelu književne nagrade „Borisav Stanković“ za 2010. godinu, u sastavu Tijana Spasić, Vesna Petric, Vladimir Arsenić, Zoran Dimić i Mirjana Đurđević (predsednica), na završnom sastanku održanom 21. marta 2011. godine konstatovao je da je na javni konkurs Grada Vranja raspisan 27. januara 2011. prijavljeno trideset i sedam naslova. Izraženo je žaljenje što su se pojedini izdavači domaće proze, rukovođeni medijskom zbrkom koju su pravili bivši organizatori „Borine nedelje“, oglušili o poziv na konkurs, čime su oštetili svoje autore, onemogućivši im da se takmiče za ovo značajno priznanje.

Povezana vest:  Sutra se otvara izložba jednog od najistaknutijih savremenih holandskih umetnika - “Linijom do iskona” Remija Jugermana u Galeriji DOTS

Glasanje je obavljeno u dva kruga, da bi konačnu odluku o pobedniku žiri doneo većinom glasova:

Povelju i novčani deo nagrade „Borisav Stanković“ u iznosu od 300.000 dinara osvojio je Veselin Marković za roman „Mi različiti“ u izdanju Stubova kulture, glasovima Tijane Spasić, Vesne Petric i Zorana Dimića.

Za roman Srđana Srdića „Mrtvo polje“ u izdanju Stubova kulture glasali su Vladimir Arsenić i Mirjana Đurđević.

U užem izboru za nagradu prethodno su se našli još i romani Svetislava Basare „Početak bune protiv dahija“ (Dereta) i „Oštar start“ Miće Vujićića (Stubovi kulture).

Povezana vest:  Uskoro otvaranje specijalizovanog muzeja „Kula Nebojša”

-Pobednički roman, „Mi različiti“ Veselina Markovića je nesvojstven za recentnu srpsku književnu produkciju, pa se samim tim iz nje i izdvaja svojim kvalitetom. Odlikuju ga sistematičnost u pristupu temi, brižljivo izgrađen stil, kao i fabularnost koja ne preza od slobodnih, a opet uverljivih konstrukcija. Tematski gledano, roman Veselina Markovića kreće se u začaranom krugu gubitka, ožalošćenosti/melanholije, ali i pokušaja pronalaženja snage da se to životno stanje prebrodi, istovremeno pripovedajući priču o sazrevanju dvoje mladih ljudi i načinu na koji oni uspevaju da se obračunaju sa sopstvenom različitošću. Žiri smatra da je otvorenost kojom roman  „Mi različiti“ obrađuje temu bivanja drugačijim u simboličkom smislu od neprocenjive važnosti za kulturu Srbije, a umetnička vrednost književnog postupka nesumnjiva, te je stoga odlučeno da se ovaj roman istakne kao dobitnik nagrade „Borisav Stanković”.

Povezana vest:  Čitaj, slušaj, uči, oboj - slikovnica "Lav i magična slova" poznate pop pevačice Ane Milenković

Konačno, i sasvim slučajno, i sam naslov nagrađenog romana „Mi različiti“ nosi izvesnu simboliku, vezanu za ovogodišnje „Borine dane“ i rad ovog žirija. Uvereni smo da smo radili različito. – stoji u saopštenju žirija.