Borina_nedelja_23_mart_otvaranje

U toku je 45. Borina nedelja

U sredu, 23. marta, počela je 45. po redu književna manifestacija „Borina nedelja.

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koja je priredila izabrana dela Bore Stankovića, govorila je pred brojnom publikom o Bori Stankoviću čije je delo i danas aktuelno i inspitativno.

Deo programa na dan otvaranja bio je i plesni performans Ivane Smiljanić „Igram, igram, igram“, izveden u maloj sali Galerije Narodnog muzeja.

Povezana vest:  Prava književna poslastica u okviru Laguninog književnog kluba 1. septembra

U četvrtak su pisci u Gimnaziji „Bora Stanković“ i Medicinskoj školi u Vranju, kao i u gimnaziji „Jovan Skerlić“u Vladičinom Hanu održali časove književnosti. Nenad Veličković, predavač na Katedri za književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, održao je u gimnaziji u Vranju čas o romanu „Nečista krv“ Bore Stankovića, u gimnaziji u Vladičinom Hanu pesnik Enes Kurtović razgovarao je sa učenicima o budućnosti poezije, odnosno kako će izgledati poezija za sto godina. Dejan Ilić je sa učenicima Medicinske škole razgovarao o identitetu.

Povezana vest:  Gojković otvorila izložbu povodom godišnjice Narodnog muzeja

Večernji književni program započeo je gostovanjem Jasne Koteske, sa Filozofskog fakulteta u Skoplju, makedonskog izdavača Nikole Geleskog i beogradskog pisca Saše Ilića. Razgovor je vodio Dejan Ilić. Jasna Koteska je autorka knjige „Komunistička intima“, koja tematski korespondira sa knjigom Saše Ilića „Pad Kolumbije“.