Torino_ballet

Balet Torina na Beogradskom festivalu igre

Balet Torina (Italija) izvešće sutra uveče u Ateljeu 212 u Beogradu predstavu-trilogiju „Na prvi dodir“ u koreogrfiji Matea Levađija.

Predstava se izvodi u programu 8. Beogradskog festivala igre koji traje od 3. do 18. aprila, a u njoj će, pored solista Baleta Teatra Torina, nastupiti i umetnički dvojac „Korpikrudi“ koji čine Samanta Stela i Serđo Fračinardo.

Predstava „Na prvi dodir“ (Primo točare) sastavljena je od tri celine, pod naslovima „Belo“, „Crno“ i „Crveno“.

Povezana vest:  Vulkan izdavaštvo predstavlja novi roman Miloša Latinovića

Oslobođena gesta, realizma, društvene ili pozorišne teme, koreografskog zapisnika, psihologije, predstava je, kako je naveo autor Mateo Levađi, istraživanje nepremostivih razlika između zvuka i tišine.

Balet Teatra u Torinu osnovan je sedamdsetih godina 20. veka, okupljenoko baletske zvezde Loredane Furno, koja je otvorena prema savremenim plesnim pravcima pružila mogućnost mnogim modernim koreografima da kreiraju za novu kompaniju.

Povezana vest:  Laguna i Ringier Axel Springer predstavili novi model izdavanja knjiga

Mateo Levađi je pohađao školu pri kompaniji Baleta iz Torina, gde je i otpočeo plesnu karijeru. Godine 1997. postao je igrač čuvenog „Aterbaleta“ pod direkcijom Maura Bigončetija.

Levađijevu samostalnu plesnu karijeru obeležila je uloga u predstavi Đorđa Albetračija „Uspomena na Adriana“, kao i televizijska pojavljivanja u programu „Subotom uveče“ koji je vodila Rafaela Kara.

Povratak u Balet Torina označava početak njegove koreografske karijere, gde kreira postavke inspirisane likovnom umetnošću, pre svega radovima Endija Vorhola i Karavađa.

Povezana vest:  PLATONOVA KOLEKCIJA Amile Hrustić u Galeriji ALT

Kreirao je dve predstave za Festival u Areni u Veroni, kao i postavku za Balet Ženeve. Godine 2006. Išmael Ivo pozvao ga je da predstavi svoju prvu celovečernju produkciju u izvođenju Baleta Teatra iz Torina na Bijenalu u Veneciji.

Umetnički dvojac „Korpikrudi“, u bukvalnom prevodu „neobrađena tela“, od 2004. godine sarađuje s umetnicima iz raznih oblasti, kompozitorima, koreografima, modnim dizajnerima, slikarima.