U beogradskom Muzeju afričke umetnosti danas je završen Afro festival, najznačajnija godišnja manifestacija koju ova ustanova organizuje svakog juna, u saradnji sa ambasadama afričkih zemalja. U bašti senjačkog muzeja tokom prethodna tri dana (od 3. do 5. juna) okupili su se mnogobrojni umetnici, stručnjaci iz oblasti afričkih studija, ljubitelji i poznavaoci kultura i umetnosti afričkog kontinenta.

„Skoro četiri pune decenije ova jedinstvena ustanova ostvaruje značajan doprinos u širenju i negovanju kulturnih veza i promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti, predstavljajući Beograd u najboljem mogućem svetlu – kao moderan, kosmopolitski grad. Nema boljeg mesta da se pokaže otvorenost našeg društva i naše kulture za kreativni doprinos drugih naroda i drugih kultura“, istakla je dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja.

Povezana vest:  Otvaranje Izložbe POGLED NA FRANCUSKO-BELGIJSKI STRIP

U ime Grupe afričkih ambasadora u Srbiji posetiocima se obratio ambasador Libije, Nj.E. Tažuri Tažuri, ukazavši na višedecenijsko srpsko-afričko prijateljstvo, a posebno na značaj Muzeja u njegovom kontinuiranom unapređivanju.

Izuzetnu pažnju publike privuklo je predavanje muzičke urednice Zorice Premate i javno slušanje kompozicije „Abnormalni udarci Dogona“ kompozitora Zorana Erića, prvog dana festivala. Takođe, veliko interesovanje izazvalo je predavanje o nigerijskoj filmskoj produkciji „Nolivud ili propost“, koje je održao Saša Radojević, scenarista i reditelj. Drugog dana o knjizi „Fantomska Afrika“ Mišela Larisa govorili su prof. dr Pavle Sekeruš, kustos MAU Dragan Mišković i Sonja Segić, prevodilac.

Povezana vest:  Laguna predstavila knjigu "Koliba-misli za svaki dan u godini"

Trećeg dana posebno aranžirani štandovi sa raznovrsnim predmetima, tkaninama i nakitom na nezaboravan način dočarali su kulturnu riznicu Afrike, a više hiljada posetilaca uživalo je u kulinarskim specijalitetima koje su predstavile ambasade Alžira, Angole, Gvineje, Konga, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa. U muzičkom delu programa predstavio se Horas Tompson sa Jamajke i njegov rege-džez-fjužn bend Lion Vybz.

Povezana vest:  U subotu, 21.05. u teatru Le Studio: RASPARENI PAR

Tokom čitavog „Afro festivala 2016″ najmlađi posetioci učestvovali su u brojnim kreativnim radionicama i izložbi najboljih radova sa upravo okončanog Trećeg likovnog konkursa za decu i mlade „Ploveći rekom Niger“.