Drezdenska_filharmonija

Drezdenska filharmonija 12. aprila u Sava centru

Drezdenska filharmonija sa violončelistom Danđulom Išizakom i violinistkinjom Vivijanom Hagner, nastupiće 12. aprila u Sava centru u Beogradu, pod vođstvom dirigenta Džona Akselroda, najavljeno je danas u ambasadi Nemačke u Beogradu.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas rekao je na konferenciji za novinare da Drezdenska filharmonija formalno postoji od 1880. godine, ali da koreni tog orkestra potiču još iz 15. veka.

Prema njegovim rečima, neki od najvećih kompozitora, među kojima su Brams, Čajkovski, Dvoržak i Rihard Štraus, su upravo sa ovim orkestrom izvodili svoja dela.

Povezana vest:  Festival Tango Neutral Weekend 2 u Gvarneriusu

-Neki od najpoznatijih svetskih dirigenata su vodili Drezdensku fulharmoniju, a na koncertu u Beogradu orkestar će predvoditi poznati dirigent Džon Akselrod.

Urednica Muzičke agencije „Jugokoncert“ Vesna Kabiljo istakla je da će Drezdenska filharmonija na koncertu u Sava centru izvesti dela „Uvertira Hamlet“ Franca Lista, Bramsov Koncert za violinu i violončelo i Šumanovu Somfoniju broj jedan.

„-Repertoar je izuzetno romantičarski što omogućava orkestru da se prikaže u punom sjaju. Muziku Drezdenske filharmonije obeležava specifičan zvuk koji je karakterističan za nemačke orkestre, a koji našoj publici veoma prija – rekla je ona.

Povezana vest:  Letnji muzički program na Kalemegdanu

Nastup u Beogradu će biti organizovan u okviru mini evropske turneje Drezdenske filharmonije.

Orkestar Drezdenske filharmonije je prošle godine proslavio 140 godina postojanja, a bogatu tradiciju ovog ansambla obeležili su eminentni dirigenti među kojima su Artur Nikiš, Hans Knapertsbuš, Kurt Mazur, Jozef Kajlbert, Mišel Plason i Marek Janovski.

Violončelista Danđulo Išizaka rođen je 1979. godine u Nemačkoj, gde je završio studije, a usavršavao se na Univerzitetu Indijana u SAD.

Dobitnik je niza međunarodnih priznanja i nagrada, a nastupao je sa nekim od vodećih orkestara kao što su Bavarski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Frankfurta, Simfonijski orkestar Tokija, Luksemburška filharmonija, Ciriški kamerni orkestar i drugi.

Povezana vest:  Najlepše operske arije čekaju vas na KvART Walk letnjoj sceni

Violinistkinja Viviana Hagner rođena je 1977. godine u Nemačkoj. Međunarodni debi imala je sa 12 godina na koncertu u tel Avivu gde je nastupila sa Berlinskom i Izraelskom filharmonijom pod vođstvom dirigenta Zubina Mehte.

Nastupala je sa i Simfonijskim orkestrom Čikaga, Njujorškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Montrealai Simfonisjkim orkestrom Bi Bi Si-ja.

Ulaznice za koncert Drezdenske filharmonije mogu se kiupiti na blagajnama Sava centra i Bilet servisa po ceni od 1.200, 1.600 i 1.800 dinara.