Milica_Djordjevic

Srpska kompozitorka Milica Đorđević oduševila Zagrepčane

Na ISCM Svetskim danima nove muzike, u Zagrebu, naša mlada kompozitorka Milica Đorđević predstavila je svoju novu kompoziciju „Put belih kostiju“. U prepunoj dvorani Lisinski, izbirljivi muzički poštovaoci uživali su u delu srpske umetnice, a sa scene su je ispratili ovacijama. Kompoziciju je izveo simfonijski orkestar HRT-a, pod dirigentskom palicom maestra Luke Pfafa. Kompozicija „Put belih kostiju“ odabrana je da predstavi srpski odsek Međunarodnog društva za savremenu muziku.

Povezana vest:  Objavljena knjiga Nataše Marković „OSTRVO DEVICA"

Numera koja je oduševila hrvatsku publiku, deo je nedavnog istraživanja Milice Đorđević, koja se bavi problematikom saturacije zvuka i percepcije muzičkog vremena. Lirska kreativnost potiče od haiku zbirke japanskog pesnika Bašoa koja je našoj kompozitorki poslužila kao inspiracija za novo delo.

Milica Đorđević je rođena 1984. godine. Diplomirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je završila i Snimanje muzike i tonsku režiju, kao i specijalni kurs elektronske muzike. Specijalističke studije je završila na Conservatoire National de Region de Strasbourg, u klasi Ivana Fedelea i diplomirala je sa posebnim pohvalama. Profesionalno usavršavanje je nastavila u Parizu, gde je pohađala studijski istraživački program elektronske i kompjuterske muzike i kompozicije Cursus1 na institutu IRCAM (2009-2010). Trenutno je na post-diplomskim studijama u Berlinu.

Povezana vest:  Knjiga za sva vremena - Umetnička biografija Milene Dravić

Milica Đorđević je učestvovala na mnogim majstorskim kursevima, festivalima i takmičenjima i dobitnik je velikog broja nagrada, priznanja i stipendija. Sarađivala je sa istaknutim ansamblima i muzičarima, a njena dela su izvođena i emitovana u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Makedoniji…