frida_mini_portret

Autoportret Fride Kalo na aukciji u Njujorku

Autoportret veličine medaljona meksičke umetnice Fride Kalo i poznata dela Fernanda Botera biće prodati sledećeg meseca na Sotebijevoj aukciji latinoameričkih umetnika u Njujorku.

Direktora Sotebija Karmen Melian rekla je Rojtersu da bi minijaturni autortret Fride Kalo koji je 2000. godine vredeo 225.750 dolara sada mogao da bude prodat za 1.2 miliiona dolara.

To je najmanji rad Fride Kalo, veličine 5 sa 4.2 cm. Ona na ovom ovalnom portretu izgleda mlado i vedro i nosi viseće minđuše u obliku lustera koje se presijavaju.

-Ovo je najseksipilniji portret Fride koji sam ikada videla – rekla je Melian.

-Ona na ovom portretu iskosa gleda, dok je na svim ostalim njen pogled uvek usmeren  pravo. Na većini njenih slikama njene oči su umiruće, ali na ovoj one su koketne – objašnjava Karmen Melion.

Povezana vest:  Pretvorite umor, stres i strah u energiju, snagu i ljubav ‒ "Pozitivna energija" u prodaji od 28. marta

Frida je ovde sebe prikazala glamurozno za razliku od drugih njenih poznatih radova na kojima je ona uplakana i umrljana krvlju, iskazujući na taj način svoju dugodišnju patnju koju je trpela još od puberteta posle nesreće u kojoj je doživela prelom kičme i karlice.

Frida Kalo je ovaj portret potpisala sa ljubavlju Hozeu Bartoliju, katalnskom umetniku sa kojim je sredinom 1940ih započela aferu koja se je trajala sve do njene smrti 1954. kada je imala 47 godina.

Prema rečima zaposlenih u Sotebiju 2005. godine, ulje na metalu pod nazivom „Koreni“ prodat je za 5,61 miliona dolara, što je do sada najskuplje prodato Fridino delo.

Povezana vest:  "Don Karlos" ponovo na repertoaru Narodnog pozorišta

U maju prošle godine još jedna minijatura Fride Kalo dostigla je cenu od 1,1 milion dolara iako je prethodno kod Kristija procenjena na 100.000 – 150.000 dolara.

Aukcija u Njujorku koja će se održati 25. maja biće značajna i po tome što će na njoj biti obeležene tri decenije slika i skulptura kolumbijskog umetnika Botera poznatog po svojim korpulentnim, zaobljenim figurama.

-To je istorijski omaž. Mnoga dela su izabrana zbog zanimljivih tematskih prikaza, kao što su porodica na okupu, čoveka na konju, zavaljeni akt – rekla je Melian.

„Čovek na konju“, bronzana skulptura visoka 2,4 metara, mogla bi biti prodata po ceni od 1,2 miliona dolara, a slika pod nazivom „Porodica“ procenjuje se da trenutno vredi 1,5 miliona dolara.

Povezana vest:  JOVANA KOLUNDŽIJE U MOSKVI

-On je pomalo precenjen. Ono što svi zaboravljaju je to da je Botero tokom sedamdesetih i šezdesetih postao poznat po svojim političkim radovima – rekla je Karmen Melian.

Slika „Predsednik“ iz 1975. je ironičan prikaz tradicionalnog latinoameričkog heroja, borca za nezavinost.

Skulptura od smole iz 1977. „Pedro na konju“ sa sintetičkom dlakom, ima politički prizvuk i ismejava diktatora. Konj je na crvenim točkovima, poput igračke, koja zapravo predstavlja podsečanje na Boterovog sina koji je poginuo u saobračajnoj nesreči, objasnila je Karmen.