NM-2011-vinjeta

Peta novosadska Noć muzeja na 50 lokacija u gradu

Peta novosadska Noć muzeja biće održana 14. maja 2011. od 18-02 sata na 50 lokacija gradu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Program ovogodišnje manifestacije sastoji se od 100 različitih sadržaja, za sve uzraste i interesovanja.

U 5. Noći muzeja u Novom Sadu učestvuju svi novosadski muzeji, kulturni centri, sva pozorišta, galerije, arhivi… Među učesnicima su i gradske i pokrajinske uprave, nekoliko škola, jedan novi muzej (Muzej NIS-a) i novi alternativni prostori (npr. Železnička stanica).

Ovogodišnja Noć muzeja u Novom Sadu je u znaku Venecijanskog bijenala, budući da je Muzej savremene umetnosti Vojvodine prva institucija iz Vojvodine, u istoriji Venecijanskog bijenala (od 1895.), koja producira izložbu kojom će se naša zemlja predstaviti na ovoj svetskoj manifestaciji savremene umetnosti. Zato će publika imati priliku da, u galeriji novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, premijerno vidi izložbu o svim vojvođanskim umetnicima koji su od osnivanja Venecijanskog bijenala do danas učestvovali u ovoj manifestaciji. Takođe, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, biće izožene fotografije sa nagradnog fotokonkursa Gradovi i njihove tajne, a autor najbolje fotografije otputovaće u Veneciju na Bijenale, sa Turističkom agencijom KOMPAS. Fotokonkurs je otvoren još samo nekoliko dana – do 8. maja.

Povezana vest:  Da li je američka spisateljica Šeri Džons bezbedna u Beogradu?

Noć muzeja u Novom Sadu 2011 je i u znaku turizma, budući da se, u vreme održavanja manifestacije, očekuje veliki broj turista u našem gradu. U skladu sa tim, pripremili smo nekoliko sadržaja o istorijatu i arhitekturi Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave: Grad muzej-građevine eksponati, koji će predstaviti 4 građevine u centru grada građene u stilu mađarske secesije; izložbe o istorijatu Gradske kuće, Banovine, Skupštine grada; ulazak u Tajni grad Podzemnih vojnih galerija i sl.

Ove godine, u programu novosadske Noći muzeja je više muzičkih sadržaja: Muzejska žurka u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 18-02 sata, sa DJ-evima AS FM radija; koncerti i DJ-nastupi u klubu Đardino (Giardino) na krovu Bazara; nastup harfistkinje Anderee Kričković u OTP banci; zvuci Venecije u Galeriji SANU itd.

Peta Noć muzeja u Novom Sadu potvrđuje da najmlađi Novosađani postaju najvernija publika ove manifestacije. Sadržaji namenjeni, na prvom mestu, deci biće realizovani na čak 11 lokacija u gradu. U saradnji sa Predškolskom ustanovom RADOSNO DETINJSTVO i Turističkom agencijom KOMPAS formirali smo organizovanu posetu Noći muzeja za mališane iz vrtića i njihove vaspitače.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - repertoar za DECEMBAR 2011.

Ulaznice za petu novosadsku Noć muzeja koštaju 300 dinara i mogu se kupiti u sve 4 poslovnice OTP banke u Novom Sadu:

– Bulevar Mihajla Pupina 6 (radnim danima 8-16, subotom 8-13, u petak 13. maja do 20, u subotu 14. maja do 22 sata),

– Bulevar  oslobođenja  80 (radnim danima 8-19, subotom 8-13, u subotu 14. maja do 18 sati)

– Bulevar oslobođenja 127 (radnim danima 8-16 sati)

– Rumenačka 1 (radnim danima 8-16, subotom 8-13 sati)

Jedna ulaznica važi za svih 50 lokacija. Uz svaku kupljenu ulaznicu, dobija se besplatan katalog koji predstavlja vodič kroz Noć muzeja u Novom Sadu. Za posetioce starije od 70 i mlađe od 7 godina, ulaz je besplatan. Na dan manifestacije, 14. maja 2011. od 18,00 časova, ulaznice će se prodavati i na određenim lokacijama (Turistički informativni centar u ul. Modene 1, muzeji, Železnička stanica…).

Povezana vest:  Ivan Bosiljčić godinu dana u Narodnom pozorištu

Generalni sponzor Noći muzeja u Novom Sadu je OTP Banka. Zahvaljujemo i: Grad Novi Sad, Kompas Tourism&Travel, Galerija satova i nakita Berić, Craft marketing, TC Sad Novi Bazaar, Turistička organizacija Novog Sada, Fish&Zelenish, Fakultet za pravne i poslovne studije i DNK Fashion Studio.

Medijski sponzori Noći muzeja u Novom Sadu su: Novosadska TV, Radio AS, 24 sata, Radio Televizija Vojvodine, Radio 021, Dnevnik, Radio Televizija Delta, Nacionalni gradjanski, RTV Most, Art magazin i Plakatt.com.

Organizator Noći muzeja u Novom Sadu je Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu VISART iz Novog Sada. Novosadska Noć muzeja je deo nacionalne manifestacije u Srbiji, koja se realizuje pod okriljem Umetničko-produkcijske grupe “Noć muzeja” iz Beograda i uz podršku Ministarstva kulture RS i Telekoma Srbije. Ove godine, u Noći muzeja učestvuje 65 gradova i opština u Srbiji.