SingingCastle

Pozorišni stručnjaci iz celog sveta na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

U okviru Pratećeg programa osamnaestog izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava od 15. do 21. maja 2011. godine u Subotici, biće održan treći po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti. Naziv ovogodišnjeg Foruma je „Naša savremenost“.

Učesnici Foruma biće svetski pozorišni stručnjaci, istraživači i umetnici. U cilju kritičkog promišljanja savremenog pozorišnog stvaralaštva za najmlađe, predviđene su sledeće teme:

– Postmodernizam i pozorište za decu.

– Lutkarsko pozorište kao savremeno oruđe naracije.

– Problem savremenog jezika u pozorišnoj umetnosti za decu.

– Neposredno izražavanje ili elektronska transmisija?

– Kritika eksploatisanih modela nasuprot shematskom razmišljanju.

– Mudrost sadržana u poruci za decu.

Povezana vest:  Promotivna radionica svahili jezika u MAU

Učesnici Foruma:

1. Pančo Pančev (Bugarska)

2. Prof. dr Anastasija Savinova (Bugarska)

3. Prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora)

4. Prof. dr Iva Gruić (Hrvatska)

5. Mr Livija Kroflin (Hrvatska)

6. Prof. dr Ravi Kalamravi (Indija)

7. Geza Balog (Mađarska)

8. Prof. dr Henrik Jurkovski (Poljska)

9. Prof. dr Eva Tomaševska (Poljska )

10. Mr Olga Ananskikh (Rusija)

11. Mr Marijana Petrović (Srbija)

12. Prof. dr Zoran Đerić (Srbija)

13. Prof. dr Fatma Kečeli (Turska)

14. Prof. dr Elinor Margolis (Velika Britanija)

15. Prof. dr Čila Čilala (Zambija)

Forum će biti održan u media centru Hotela Patria. Zvanični jezici Foruma su srpski i engleski, uz obezbeđen simultani prevod.

Povezana vest:  60-ti rođendan kralja šeprtlji obležava se strip izložbom " Mabreee izložba Gaše Šeprtlje" u Francuskom institutu u Beogradu 6. marta

Svi radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i na engleskom jeziku.

Rukovodilac i autor projekta je akademik, prof. dr Henrik Jurkovski (Varšava, Poljska).

U okviru Festivala biće predstavljen dvojezični (srpski/engleski) zbornik radova sa Međunarodnog foruma za proučavanje pozorišne umetnosti koji je održan u okviru prošlogodišnjeg Festivala – „Pozorište za decu – umetnički fenomen“ (urednici: prof. dr Henrik Jurkovski (Varšava, Poljska) i mr Miroslav Radonjić (Novi Sad, Srbija)). Takođe, Festival ove godine, u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine objavljuje drugi deo knjige „Moja profesija“ velikog ruskog lutkara Sergeja Obrascova.

Pored svojih izdanja, Festival i ove godine nastavlja sa promovisanjem literature za decu, kao i dela koja se bave pozorištem za decu. Tako će, u okviru Pratećeg programa, biti održane i promocije najnovijih izdanja najistaknutijih književnih stvaralaca za decu i mlade iz zemlje i regiona poput Roberta Takariča, Todeta Nikoletića, Ljubivoja Ršumovića…, dela iz oblasti dramske pedagogije: Dušica Bojović, „Uhvati ritam afričke priče“, kao i značajnih izdanja teoretičara i istoričara lutkarstva – „Svetske enciklopedije lutkarstva“ (UNIMA 2009) i „Istorije mađarskog pozorišta lutaka“ Geze Baloga (Budimpeštansko pozorište lutaka, 2009).

Povezana vest:  Volontirajte na Mikser festivalu!

U okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja sveta. Predstave će se igrati na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“.