Plakat 18thCF

U nedelju počinje 18. Međunarodni festival pozorišta za decu

 

U nedelju, 15. maja, počinje osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će trajati do 21. mаја 2011. godine u Subotici.

Ceremonija svečanog otvaranja Festivala biće održana na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici sa početkom u 20 časova. U okviru ceremonije nastupiće studenti pozorišnih akademija (odseka za lutkarstvo) iz Bukurešta i Tirgu Mureša i dečiji hor Viva la Musica iz Subotice. Ovom prilikom biće uručena nagrada za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovogodišnji dobitnici su rumunski dizajner Eustaciju Gregorijan i rediteljka i glumica iz Srbije Irena Tot.

Festival će ugostiti preko 2.000 učesnika iz celog sveta. Tokom sedam dana Festivala, kao i tokom reprize festivalskog programa u Segedinu (Mađarska) i gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije, svim programima i predstavama prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.

U okviru takmičarskog programa, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja (Brazil, Iran, Rusija, Italija, Francuska, Češka, Nemačka, Turska, Slovenija, Kazahstan, Poljska, Rumunija, Jermenija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Velika Britanija, Peru i Srbija). Predstave će se igrati na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Odabir predstava zasnovan je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Povezana vest:  Ovacije u punom Kolarcu: publika iskreno uživala u koncertu Stefna Đokovića

Težište Festivala biće na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bukurešta i Tirgu-Mureša u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Rumunije u takmičarskom i pratećem programu Festivala.

I ove godine posetioce očekuje bogat prateći program u okviru kog će biti održan III Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, zatim  radionice, izložbe, filmski program i književne promocije. Festival će i ove godine ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Srbije i celog sveta. Posebno izdvajamo tradicionalni program Trgovi i ulice koji će na nekoliko dana Suboticu pretvoriti u grad dece, kao i Lutkarsku radionicu za decu u okviru koje će mališani naučiti kako se prave štapne lutke – javajke. Ova lutkarska radionica deo je projekta Cul-Tour, koji je započeo 1. maja prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska.

Povezana vest:  Nikola Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković"

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

Grand Prix za najbolju predstavu u celini

Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opciono)

Nagradu za najbolju režiju

Nagradu za najbolju originalnu muziku

Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka

Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)

Nagradu za najbolju scenografiju

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa – glumac i reditelj Robert Waltl  (Slovenija), reditelj i dramski pisac Vladimir Birjukov (Rusija), scenograf i kostimograf Pavel Hubička (Češka), reditelj i teatrolog Jaroslav Antonjuk (Poljska), teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić (Srbija).

Povezana vest:  Predstava „PAZI ŠTA ŽELIŠ" u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad"

Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva № 132 od 2. februara 2011. godine, Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici odlikovan je Ordenom prijateljstva za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu. Ovo visoko priznanje biće uručeno gospodinu Markoviću početkom juna 2011. godine, u Ambasadi Ruske Federacije, u Beogradu.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici nalazi se na listi događaja od nacionalnog interesa za građane u Republici Srbiji.

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Deo programa Festivala, kao i repriza Festivala u Segedinu, deo su projekta Cul-Tour koji je započeo 1. maja prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska.