NM-2011-visual

Manifestacija Noć muzeja otvorena na 65 lokacija u Beogradu

 

Manifestacija „Noć muzeja“ u Beogradu večeras je zvanično otvorena zvucima fanfara ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu, nakon čega je za posetioce otvoreno svih 65 izložbenih prostora u gradu.

Posetioci manifestacije su pokazali veliko interesovanje za izložbe na kojima su predstavljena dela i predmeti koji se ne viđaju u običnoj ponudi i standardnoj poseti muzejima.

Beograđani su čekali u redu kako bi ušli u Narodni muzej i pogledali izložbu „Blago kneževskih grobova“, na kojoj je pored značajnijh otkrića iz kneževskih grobova iz petog i šestog veka pre nove ere, izložena i zlatna maska iz Trebeništa.

Povezana vest:  Proslava 18 godina Vikipedije na srpskom jeziku

Veliki broj posetioca obišao je vececras i ovogodišnju ekskluzivnu lokaciju Noći muzeja u Beogradu. Palatu Srbija, koja je tokom večerašnje manifestacije otvorena za posetioce, a u koju se do sada ulazilo retko i samo uz poseban protokol.

Etnografski muzej je večeras brojnim građanima predstavio priču koja prati magičnu tradiciju maskenbala i prikazao kako su izgledale maske aristokrata, kako su se prerušavali drugi slojevi društva, a kako Obrenovići, a profesionalni igrači su odigrali nekoliko valcera. U Medija centru „Odbrana“ posetiocima je najzanimljiviji bio svečani salon Doma Vojske Srbije, koji je večeras otvoren za javnost, a u njemu je predstavljena slika „Cveće“ Save Šumanovića.

Povezana vest:  Juval Noa Harari donira million dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za borbu protiv korona virusa

Posetioci su u Medija centru „Odbrana“ mogli da vide i fotografije Pokreta nesvrstanih, Titove portrete, kao i izložbu slika Mome Kapora.

Toplo vreme i brojni zanimljivi sadržaji u gradu, naterali su građane da izađu iz svojih kuća i iskoriste Noć muzeja, kako bi obišli muzeje i videli zanimljive postavke.

Beograđani su večeras imali prilike da se upoznaju i sa pojmom proširene realnosti, tehnologije koja snimanjem stvarnog sveta, iščitava dodatne informacije o njemu i prikazuje ih na ekranu, a u okviru manifestacije je u Muzeju automobila obeleženo 56 godina popularnog automobila „Fića“.

Povezana vest:  Mira Banjac i Klod Leluš dobitnici nagrade Aleksandar Lifka – objavljeno na današnjoj konferenciji za novinare FEF Palić

Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja, koja će trajati do 02.00 časa ujutru, održava se istovremeno u 60 mesta u Srbiji, na 65 lokacija u Beogradu, ali i u 40 zemalja u Evropi.

Pored Beograda, Noć muzeja se održava i u Novom Sadu, Kikindi, Knjaževcu, Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Požarevcu, Šapcu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu i drugim mestima širom Srbije.