pozoriste_maske

Počinje 56. Sterijino pozorje

Prigodnom besedom doajena srpskog glumišta Stevana Baje Gardinovačkog i predstavom „Rođeni u YU“ iz selekcije nacionalne drame i pozorišta, večeras će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu svečano biti otvoreno 56. Sterijino pozorje.

Pre svečanog otvaranja festivala, u donjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ SNP-a biće otvorena međunarodna izložba „Pozorište u fotografskoj umetnosti“.

Povezana vest:  Premijera predstave za mlade „Bolje polje ili igranje republike“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

Na Sceni „Jovan Djorđević“ u 20 sati ovogodišnji pozorišni festival svečano će otvoriti besedom glumac Gardinovački.

Potom će biti izvedena predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Rođeni u Yu“ u režiji Dina Mustafića po tekstu dramaturškog tima: Milena Bogavac, Maja Pelević, Filip Vujošević, Božo Koprivica i Miloš Krečković. 

Ove godine na najuglednijem srpskom pozorišnom festivalu u konkurenciji za nagrade u selekciji nacionalne drame i pozorišta, a u izboru umetničke direktorke i selektorke Pozorja Ksenije Radulović, našlo se sedam predstava iz Srbije i jedna iz Ssvajcarske, pozorišta iz Ženeve. 

Povezana vest:  "1000 osećanja" za koja ne postoji naziv!

Osim takmičarskog, Pozorje će obeležiti i niz pratećih programa, između ostalog, u Selekciji „Krugovi“ moći će da se vide predstave Pozorišta iz Vroclava (Poljska) i Ljubljane (Slovenija). 

Na 56.Sterijim pozorju tokom devet festivalskih dana biće odigrano 14 predstava, a nastupiće više od 150 glumaca i drugih učesnika.