misis tolstoj

Premijera predstave Misis Tolstoj na Sceni Raša Plaović

Predstava „Misis Tolstoj“ po tekstu Sergeja Kokovkina, u režiji Radoslava Milenkovića, premijerno će biti izvedena 4. juna na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas u tom teatru.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da će ruski pisac Sergej Kokovkin biti prisutan na beogradskoj premijeri, I najavio da će susret sa njim biti organizovan 5. juna u Muzeju Narodnog pozorišta.

Sergej Kokovkin je režiser, scenarista, glumac i autor 30 drama koje su prevedene na 12 jezika i izvode se širom Rusije i u inostranstvu. On je umetnički direktor Ruske konferencije dramskih pisaca.

Povezana vest:  Koncert kamerne muzike Vasilija Mokranjca u Narodnom muzeju

Božidar Đurović je rekao da je komad „Misis Tolstoj“ poslednja premijera koja će biti izvedena na Sceni „Raša Plaović“ tokom ove sezone i dodao da će ta scena tokom leta biti rekonstruisana.

Reditelj Radoslav Milenković istakao je da komad govori o odnosu čuvenog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja i njegove supruge Sofije, poslednjih nekoliko dana njihovog braka.

-Komad je utemeljen na istorijskim činjenicama, ali su dramske situacije slobodno sastavljene, tako da u predstavi ima i fikcije – rekao je on.

Povezana vest:  Predstava Gubitnik na festivalu u Banjaluci

Prema njegovim rečima, predstava će biti interesantna kako onima koji znaju sve o Tolstoju, tako i onima koji možda nikad nisu čitalinjegova dela.

-Predstava govori i o paklu, koji ljudi priređuju jedni drugima u braku, o ljubavi i mržnji i toj tankoj liniji koja ih razdvaja, kao I o tome kako najčešće povređujemo najmilije zbog svojih ličnih opsesija, a zapravo ne shvatamo da živimo samo dok volimo – rekao je on.

Povezana vest:  Zašto Matisove i Van Gogove slike tamne i gube sjaj?

Na konferenciji za novinare je saopšteno i da dramaturg predstave „Misis Tolstoj“ Ivana Dimić, više nije na mestu direktorke Drame Narodnog pozorišta, kao i da tu dužnost za sada obavlja vršilac dužnosti dirktora Drame, Malina Udovički, ali u Nacionalnom teatru nisu naveli razloge za odlazak Ivane Dimić.

U predstavi igraju Tanasije Uzunović, Nada Blam, Dragan Nikolić, Nebojša Kundačina, Bojana Stefanović, Mihailo Lađevac, Pavle Jerenić.

Reprizno izvođenje predstave „Misis Tolstoj“ zakazano je za 5 i 11. jun na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.