pozoriste_maske

Svečano zatvoreno Sterijino pozorje

Večeras je svečanom dodelom prestižnih Sterijinih nagrada najboljima zatvoreno 56. Sterijino pozrje u Novom Sadu.

Direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović rekao je na svečanom zatvaranju da je u proteklih devet dana Pozorja preovladavala emotivna snaga, uzbuđenje i hrabro političko pozorište.

-Pozorje je ove godine govorilo o tome šta sve čovek jeste i kakav on treba da bude da bi hrabro menjao svet – rekao je Mlađenović i zahvalio se publici i izvođačima na uspešnom festivalu.

Povezana vest:  Počeo Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu

Za najbolju predstavu proglašen je „Kukavičluk“, autorski projekat reditelja Olivera Frljića, u izvođenju subotičkog Narodnog pozorišta, a Frljić je dobio i nagradu za najbolju režiju.

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje dodeljena je Branki Petrić za ulogu u predstavi „Rođeni u YU“, Arpadu Mesarošu za ulogu u „Kišinjevskoj ruži“, Aniti Mančić za uloge u predstavama „Rođeni u YU“ i „Pazarni dan“ i Nadi Šargin za ulogu u predstavi „Metamorfoze“.

Povezana vest:  Vladimiru Kecmanoviću nagrada Instituta „Ivo Andrić" za roman „Osama"

Žirijem ovogodišnjeg Pozorja predsedavao je reditelj Goran Marković koji je prilikom proglašenja nagrada rekao da je žiri imao raznovrsan izbor predstava i da je svaka imala drugačiji pristup izvođenja.

-Predstave su počele da oslikavaju našu stvarnost. U njima su ljudi počeli da zaista govore o sebi, što je inovacija, i govore o tome da je pozorište još uvek živo i da se i dalje razvija – rekao je Marković.

Povezana vest:  Vodiči za seksualno sazrevanje od srede u prodaji

U čast nagrađenih večeras je izvedena predstava „Glorija“ , Pozorišta na Terazijama i Budva grad-teatra.