AFRO FESTIVAL 2011

Afro festival od 10. do 12. juna u Beogradu

Ovogodišnji Afro festival biće održan od 10. do 12. juna u Muzeju afričke umetnosti, na kome će kroz izložbe, koncerte, radionice biti predstavljeno kulturno nasleđe Afrike. Muzej afričke umetnosti (MAU) najavio je bogat i inovativan muzički program, tradicionalni afrički bazar sa umetničkim i zanatskim predmetima, kao i najsvečaniji dan Durbar – „festival festivala“, koji će u bašti MAU okupiti veliki broj diplomata, zvaničnika, kulturnih delatnika i ljubitelja afričke umetnosti i kulture.

Povezana vest:  Pikaso u Metropolitenu

Prvog dana festivala biće priređen omaž prvoj direktorki MAU-a Jeleni Aranđelović- Lazić uz osvrt na njen muzeološki rad, naučna istraživanja i objavljena dela. Veče će biti posvećeno afro-američkoj muzici, a posetiocima će u okviru programa „AFRAM“ biti predstavljena muzička raskršća afro-američkog potkulturnog i kulturnog miljea.

U subotu, 11. juna, biće organizovan afrički bazar, na kome će moći da se kupe maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batik, nakit, dekorativni predmeti za enterijer. Gosti će biti lokalni mladi umetnici, koji inspiraciju za svoje radove nalaze u afričkom dizajnu, i oni će demonstrirati tehnike izrade nakita i predstaviti svoje radove u okviru prodajne izložbe. U večernjim časovima nastupiće Akaš Bat (tabla i kandžira – indijske perkusije), Nenad Vještica Khan na sitaru (žičani instrument iz Indije) i Stefan Sablić na udu (žičani instrument severne Afrike i Bliskog Istoka).

Povezana vest:  Velika verovatnoća da u grobnici Tutankamona postoji tajna odaja

Poslednjeg dana, u okviru Durbara, posetioci će imati priliku da uživaju u bogatstvu afričke kreativnosti (kente iz Gane, kasai velvet iz Konga, đelaba i kaftan sa severa Afrike, unikati keramike i stakla Alžira, Maroka i Tunisa, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole), kao i u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike.