54-bijenale-nagrade

54. Bijenale u Veneciji

Ovogodišnje, 54. Bijenale u Veneciji, najstarija i najprestižnija izložba savremene umetnosti, biće danas zvanično otvoreno, uz učešće rekordnih 89 zemalja i 82 umetnika u okviru centralne izložbe pod naslovom „ILUMInacije“ (ILLUMInations), među kojima je i postavka Raše Todosijevića u srpskom paviljonu koja je već dobila Unikredit Venecijansku nagradu.

Umetnička direktorka festivala, švajcarska istoričarka  umetnosti Biče Kuriger (Bice Curiger) koja je osmislila centralnu postavku, inspirišući se duhom renesansnog majstora Tintoreta, kojeg je nazvala „slikarem svetlosti“, rekla je da se reference na svetlost nalaze u mnogim izloženim delima.

Izložba „ILLIMInacije“ biće postavljena u centralnom paviljonu u Đardinima i Arsenalu gde će biti prikazani radovi 82 umetnika iz celog sveta, od kojih su 32 mladi umetnici, rođeni posle 1975.godine, a 32 žene.

Povezana vest:  Roman "Ema" Džejn Ostin u verziji Aleksandera Mekol Smita

Posetioci će, paralelno, moći da vide i dosad najveći broj nacionalnih postavki, ukupno 89 (2009. ih je bilo 77) smeštenih na 90.000 metara kvadratnih, u istorijskim paviljonima u Đardinima, Arsenalu i drugim mestima u gradu.

Među njima je i postavka u srpskom paviljonu koju je Todosijević nazvao “Svetlost i tama simbola“. Pšto je Bijenale je za stručnu javnost i medije otvoreno 1. juna, paviljon Srbije  sa Todosijevićevom postavkom je juče dobio Unikredit Venecijansku nagradu.

Nagrada se dodeljuje za podršku i posvećenost kulturi i budućnosti savremene umetnosti, a autoru srpske postavke dodeljena jednoglasno. Njemu će pripasti ček od 150.000 evra, a nagrađeno delo će biti sastavni deo Unikreditove kolekcije i predato Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Povezana vest:  Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža“ u Galeriji DOTS

Todosijevićev projekat čine tri međusobno povezana segmenta izložbe: prvi deo su radovi pod zajedničkim nazivom „Dnevnik“, 120 manjih radova u različitim materijalima i dimenzijama, čiji se sadržaji dopunjuju i menjaju što omogućava komunikaciju sa posetiocima.

Drugi deo izložbe su radovi „Instalacije“ iz postojećih umetničkih zbirki a neki su dorađeni ili ponovo izvedeni, poput rada “Skulptura“, koji se sastoji iz pedesetak čajnika ispunjenih cementom.

Treću grupu radova na izložbi čine fotografije, sažete retrospekcije Todosijevićevih performansa sa početka 70-ih, bilborda iz 90-ih i kraja prve decenije 21. veka.

Povezana vest:  Izložba “A way back home” Ane Marinković u Galeriji DOB

Među zemljama koje će prvi put učestvovati na ovoj smotri su Andora, Saudijska Arabija, Bangladeš, Bahrein i Haiti. Pojedine zemlje učestvuju nakon dugogodišnjeg odsustva kao što su Irak, koji nije došao još od 1990. ili Indija koja se vraća nakon gotovo tri decenije.

Predviđeno je, takođe, 40 paralelnih manifestacija u organizaciji međunarodnih organizacija i institucija.

Bijenale umetnosti u Veneciji, ustanovljeno 1895. godine, održava se svake neparne godine, dok su parne godine posvećene Bijenalu arhitekture.

Bijenale prati 5.000 novinara, a Venecija će ugostiti nekoliko šefova država i vlada kao i krunisanih glava.