stafeta OKS

POD SLOGANOM „ZAJEDNO SE LEPŠE TRČI“ ODRŽAN OVOGODIŠNJI OLIMPIJSKI DAN

Pod sloganom „Zajedno se lepše trči“, a u društvu nedavno predstavljene maskote Olimpijskog komiteta Srbije, na trim stazi na Košutnajku, danas je po sedamnaesti put u našoj zemlji, obeležen dan Međunarodnog olimpijskog komiteta.

U junu mesecu, širom sveta nacionalni olimpijski komiteti, organizuju „Olimpijski dan“ i tom manifestacijom obeležavaju rođendan MOK.

„Pre davnih 117 godina baron Pjer de Kuberten je imao viziju, koja danas okuplja milione ljudi širom sveta i navodi nas da kroz bavljenje sportom, učimo kako da težimo ka izvrsnosti u svemu što radimo,“ rekao je predsednik OKS Vlade Divac. „Olimpijski dan je mnogo više od običnih trka! Ovo je momenat za druženja, igranje, uživanje u prirodi i sjajna prilika za širenje olimpijskog duha i promociju olimpijskih vrednosti, zdravog načina življenja, čuvanje životne sredine i naravno podsticanje na bavljenje fizičkom aktivnošću.“

Povezana vest:  OI 2016, Srbija u polufinalu Olimpijskih igara posle pobede nad Hrvatskom

Poruku predsednika MOK Žaka Roga, učesnicima Olimpijskog dana ove godine pročitao je Dejan Bodiroga, proslavljeni košarkaš, olimpijac i osvajač srebrnog olimpijskog odličja. „Olimpijski dan zaista jeste dan za sve, bez obzira na to ko si, odakle dolazis i čime se baviš. Isto tako, Olimpijski dan je i više od bavljenja sportom, od trčanja ili od vežbanja. To je poseban dan  koji nam daje sliku o značenju sporta i njegovih vrednosti- uvek treba dati sve od sebe, nije važno da li pobeđujemo ili gubimo, važno je kako ćemo odigrati“, kaže se u poruci Žaka Roga.

Pored trka za decu na 200 i na 400 metara i trke zadovoljstva na 3600 metara, za sve uzraste, na ovogodišnjem „Olimpijskom danu“ održane su dve trke koje su svoju premijeru imale prošle godine. Trke koje će vrlo verovatno postati tradicionale na Olimpijskom danu su porodična trka u kojoj učestvuju roditelji i deca i štafetna-sponzorska trka, u kojoj svoje štafete imaju Olimpijski komitet Srbije, McDonald’s Srbija i predsatvnici kompanija članica sponzorskog pula OKS. Ove godine učestvovale su štafete kompanije Telenor, Mercatora S, Dunav osiguranja, EKO pumpi, Verano grupe, JAT-a, Dnevne novine PRESS, Sport ADD-a. U štafeti OKS uz predsednika Vlade Divca i generalnog sekretara Đorđa Višackog trčale su kajakašice Olivera i Nikolina Molvovan, tekvondistkinja Milica Mandić i veslač Nikola Stojić.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Mario Mat osvojio zlato u slalomu

Ove godine na Olimpijskom danu, sa učesnicima je bila i nedavno predstavljena prva maskota olimpijskog tima Srbije. Beloglavi sup, koji još uvek nema ime se družio i igrao sa najmlađim drugarima, a svi učesnici Olimpijskog dana imali su priliku da na licu mesta daju svoj predlog za ime maskote. Ovo je ujedno bio i poslednji dan davanja predloga za ime maskote, a od sutra će putem sajta www.oks.orr.rs otpočeti glasanje između tri imena koja se naći u najužem izboru, a maskota će svoje ime dobiti 15. juna.

Povezana vest:  Škotska protiv britanskog fudbalskog tima na OI

Već tradicionalno generalni sponzor „Olimpijskog dana“, kompanija McDonald’s Srbija, obezbedila je za učesnike majce „Olimpijskog dana“ i osveženje, a zlatni sponzor Olimpijskog komiteta Srbije kompanija „Mercator S“ nagradila je najbrojniju porodicu Đurđević, koja je učestvovala u porodičnoj trci sa poklon vaučerom za kupovinu u Mercator i Roda prodajnim centrima. U ovogodišnjoj porodičnoj trci učešće su uzeli i olimpijsci Dragutin i Biljana Topić sa ćerkom.

Kao i prethodnih godina, svim učesnicima trka dodeljene su diplome Međunarodnog olimpijskog komiteta.

{vsig}OLIMPIJSKI_DAN_2011{/vsig}