belef_logo

BELEF 2011

Sutra uveče svečano otvaranje 20.BELEF-a

 

Jubilarni 20. Beogradski letnji festival pod sloganom „Audio vizuelni 21. vek – AV 21“ svečano će biti otvoren sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini koncertom pod nazivom „Od Španije do Rusije“ koji će izvesti mecosopran Ana Hesler uz klavirsku pratnju Enrike Bernaldo de Kirosa iz Španije.

Povodom otvaranja Belefa u 22 sata biće vatromet na Kalemegdanu a potom će Rambo Amadeus, MUtant Dance Sextet i VJ Bob Milošević na Letnjoj sceni na Kalemegdanu održati koncert.

Beogradski letnji festival (BELEF) od sutra do 7.avgusta predstaviće niz programa posvećenih odnosu tehničko-tehnološkog razvoja, prirode i čoveka.

Povezana vest:  Otvoren 55. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Izložbe, performansi, koncerti, scenski i filmski programi, programi za decu i ekološki programi, sa naglaskom na audio-vizuelnom aspektu, produkt su našeg vremena i kako su istakli organizatori, daju uvid u aktuelna dešavanja na svetskoj umetničkoj sceni.

Prožimanje audio i vizuelnih sadržaja i tehnologije kao karakteristike 21. veka obeležiće programe jubilarnog Belefa, poput plesne predstave sa robotima koju izvodi 30-ak malih robota, multimedijalnog spektakla „Egipat u Beogradu – Sound & Light“ o kulturnoj baštini Egipta, performans holandskog umetnika Ulaja (Ulay), “Zvučne instalacije u četiri slike” Borisa Čakširana ili scensko delo “1N0UT: Versus” iz Austrije, koje predstavlja borbu čoveka sa virtuelnim svetom i promišlja o mogućnostima koegzistencije čoveka i mašine.

Povezana vest:  Izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch produžena do 7. marta

U okviru vizuelnog programa biće otvorena izložba karikatura Marka Somborca „Zezami Street“ na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, predstavljeni najbolji radovi tradicionalne manifestacije „Mermer i zvuci“ iz poslednjih pet decenija u izboru Mrđana Bajića. Zvezda vizuelnog programa Belefa je holandski multimedijalni umetnik Ulay (Uwe Laysiepen), poznat po dugogodišnjoj saradnji sa svetskom zvezdom performansa Marinom Abramović.

U okviru muzičkog programa biće održano 13 koncerata: engleski sastav The Singing Loins, japanski Đ Damo Suzuki, domaći bend Block Out, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar i Đ Boža Podunavac, kao i LP Duo – pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, hrvatski bend The Bambi Molesters, makedonski muzičar Kiril Džajkovski i grupa Tav Falco (SAD, Austrija, Francuska).

Povezana vest:  Meditativne sličice iz svakodnevice - "Prebivališta" Džumpe Lahiri u prodaji od 14. septembra

U okviru filmskog programa održaće se festival dokumentarnog filma, biće prikazani filmovi koji govore o planeti „Negde drugde” (Nikolaus Gejhalter) iz Austrije i “Nomadak TX” (Raul de la Fuente) iz Španije a među filmovima o gradovima su “Megacities” (Mihail Glavoger) iz Austrije, “Berlin: Simfonija velegrada” (Tomas Šadt) iz Nemačke, danski “Snovi o Kopenhagenu” (Maks Kestner), holandski “Zaborav” (Hedi Honigman) o Limi, kao i kineski “I Wish I Knew” (Zang Ke Jia) o Šangaju, premijerno prikazan u Kanu prošle godine.