djokonda-koriceRoman o Leonardu da Vinčiju „Ðokonda“

„Laguna“ je danas predstavila roman o Leonardu da Vinčiju „Ðokonda“ autorke Lusil Tarner koji je imao londonsku premijeru 7. jula.

U međuvremenu je roman Tarnerove (47), kojoj je majka Francuskinja, a otac Englez, pa je diplomirala književnost u Francuskoj, a radi kao prevodilac i novinar u Londonu, „pokupio“ veoma dobre ocene i mnogobrojne prikaze.

Povezana vest:  Odložene Čikaške perverzije

U njima se ističe da je pisan na osnovu odličnog poznavanja istorijskih izvora, jer je da Vinčijev život veoma dobro dokumentovan.

Tarnerova je u jednom od intervjua otkrila da se za temu zagrejala kada je u jednoj samoposluzi kupila dobru reprodukciju da Vinčijeve „Mona Lize“ i pokušala da nađe sve što je pisano o toj slici. Sledeći korak je bio da sazna sve o njenom autoru renesansnom geniju: pronalazaču, naučniku, umentiku.

Povezana vest:  mts vas poziva da zajedno slavimo kulturu!

U mnogobrojnim istorijskim romanima koji su se pojavili proteklih desetak godina, da Vinči se pojavljuje u raznim sporednim ulogama, ali nikad nije glavni junak i tu mu je ulogu poverila Tarnerova koja je iskoristila slobodu autora fikcije da brojne podatke i detalje iz njegovog života osvetli i tumači na svoj način.