spacek_2

Svetsko okupljanje ljubitelja “ Spačeka“ oborilo sve rekorde

U prelepom gradiću Salbris, udaljenom manje od 150km od Pariza, ovog vikenda se okupilo više od 7.000 Citroena 2CV (“spačeka”), Ami 6 i 8 i Dijana, na tradicionalnom okupljanju “Svetskog kluba prijatelja 2CV” (“Amis de la 2CV”). Ova impozantna cifra vozila, koja su stigla iz celog sveta, potpuno je paralisala saobraćaj oko grada, jer je uz vozila stiglo više od 20.000 članova kluba i više hiljada posetilaca okupljanja. U gradiću od 6.000 stanovnika bilo je više od 350 volontera, koji su se potrudili da ogroman broj gostiju uživa u njihovom gradu i okolini.

Vikend za okupljanje nije slučajno izabran, jer je 27. juli dan kada je 1990. godine sa proizvodnih traka sišao poslednji “spaček”. Kolika je i danas ljubav prema ovom automobilu govori subotnja kolona duga 80 kilometara i 60 hektara zemljišta koje su zauzeli članovi kluba na svom tradicionalnom druženju. Inače, poslednji susret održan je pre dve godine u Češkoj, kada se okupilo oko 3.300 Citroena 2CV. Međutim, na ovim feštama atmosfera je toliko pozitivna, da ni neverovatna gužva nikome nije previše smetala.

Povezana vest:  Opel Insignia, model za 2012. godinu: Novi motori i vrhunska svojstva

A kreativnost vlasnika “spačeka” je zaista neograničena, pa smo mogli da vidimo Citroen 2CV pretvoren u sto za kampovanje, u velikog galskog petla ili u auto pretvoren u sportsku limuzinu. Mnogo ljudi je svojim ljubimcima došlo iz cele Evrope, ali i sa Novog Zelanda, iz Gane, Brazila ili čak iz Japana. Atsumi Terasawa došao je iz Tokija u svom “spačeku” iz 1985. godine na čijem satu je pisalo 202.832km.

Povezana vest:  Modeli za 2012: Opel Corsa, Meriva, Astra sa još manjom potrošnjom goriva

Organizatori su se potrudili da svima ugode, pa je tako na jednom mestu prvi put u istoriji moglo da se vidi pet najstarijih 2CV, četiri u vlasništvu Citroena i jedan čiji je vlasnik Michelin. Uz ove predratne prototipove našao se spektakularni “Revolte”, futuristički naslednik modela 2CV, kao i trenutno najveći ponos fabrike iz Pariza, Citroen DS3 WRC, koji je mamio uzdahe svih prisutnih. Naročito što je upravo u nedelju u jednom istom takvom Sebastien Loeb ponovo preslišao sve konkurente u WRC Rally šampionatu sveta. Ta informacija naišla je na urnebesno oduševljenje svih prisutnih ljubitelja ovog brenda. Inače, svetski klub ljubitelja Citroena okuplja više od 50.000 članova, koji poseduju oko 100.000 Citroen vozila, što samo potvrdjuje davno izrečenu konstataciju da oni koji voze Citroen svoju vernost i ljubav prema svom ljubimcu pokazuju celoga života.

Povezana vest:  Proizvodnja sto milionitog Chevroletovog motora malog bloka u 2011. godini

Druženje je završeno u nedelju uveče, a tokom prethodna dva dana organizovani su koncerti, radionice, berza delova, takničenje u brzom sklapanju “spačeka” i još mnogo zabavnih sadržaja. Pokrovitelj cele manifestacije bilo je ACI (Amicale Citroen International) svetsko udruženje Citroen klubova.

{vsig}SPACEK_REKORD{/vsig}