bruklin“Bruklin“ Koluma Toubina roman o irskim imigrantima u SAD

Izdavačka kuća Laguna objavila je zanimljiv i kvalitetan roman o imigrantima nagrađivanog irskog pisca, novinara, kritičara Koluma Toubina “Bruklin“.

Roman je priča o mladoj ženi Ajlis Lejsi koja ne uspeva da pronađe posao u Irskoj 1950ih i u zbog toga emigrira u Njujork gde počinje da radi u jednoj lokalnoj radnji i uči posao knjigovođe.

Prvobitno nesrećna zbog dosadnog posla i nepoznate sredine, Ajlis uskoro upoznaje italijanskog vodoinstalatera Tonija u koga se zaljubljuje i za koga se kasnije udaje.

Povezana vest:  Anita Mančić dobitnica nagrade "Žanka Stokić"

Dobivši vesti da joj je sestra iznenada umrla, Ajlis se vraća u Irsku gde nikome ne govori o svom braku i gde ulazi u kratku aferu sa Džimom Farelom sa kojim se ranije zabavljala, sve vreme verujući da više ne voli Tonija.

Lokalna tračara, čija je rođaka vlasnica stana u kome je Ajlis živela u Njujorku, otkriva da je Ajlis udata. Ajlis odmah kupuje kartu za SAD, obaveštava svoju majku o braku, ostavlja oproštajno pismo Džimu i odlazi ka dokovima.

Povezana vest:  Otvaranje dvorskog kompleksa za obilaske

Ovaj roman iz 2009. godine pobrao je pohvale kritičara koji su pozdravili kao šitivo kontrolisane strasti ali autentičnih detalja koje savršeno prikazuje podeljenost života ali i srca Ajlis Lejsi.

Roman je dobio Kosta nagradu za najbolju knjigu a našao se i u najužem izboru za Književnu nagradu IMPAC Dablin, kao i u izboru za Bukerovu nagradu 2009. godine.

Povezana vest:  Troje mladih primljeno u stalni radni odnos u sektor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu

Toubin je nagrađivani Irski pisac i dobitnik više međunarodnih i irskih priznanja, uključujući i Irsku PEN nagradu 2011. godine. List “Observer“ proglasio ga je jednim od 300 najvećih britanskih intelektualaca, i pored toga što je Irac.

Autor je nekoliko romana, uključujući “Blekvoterski brod-svetionik“ i “Gospodar“ koji su takođe bili u užem izboru za Bukerovu nagradu.