HOMOLJSKI MOTIVI

U Kučevu počinju „Homoljski motivi“

U narednih nedelju dana u Kučevu će biti održana 44. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“. Najstarija manifestacija u Srbiji koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem i prikazivanjem tradicionalne kulture kroz igru, pesmu i svirku, uz srdačnu dobrodošlicu svima, otvoriće još jednom svoja vrata.

Programski, Smotra je podeljena u dva dela. Likovne izložbe, promocije knjiga, pozorišna predstava „Muma paduri“, takmičenje lovaca i niz koncerata različitih muzičkih žanrova, su sadržaji koji čine program prva četiri dana „Motiva“. Tako je za četvrtak, 25. avgusta, uveče, planiran koncert rok grupa iz Kučeva i okoline i koncert grupe „Ortodoks Kelts“, za koji vlada veliko interesovanje u celom Braničevskom okrugu.

Povezana vest:  Dodatna mogućnost za učešće na kursu prof. Arba Valdme!

Naredih dana „Homoljski motivi“ okreću se izvornim sadržajima. U petak, 26. avgusta, biće održan 6. Festival „Truba Miroslava Matušića“. Za titulu najboljeg nadsviravaće se osam trubača, a među njima i prva truba 51. Sabora trubača u Guči, Elvis Ajdinović. U revijalnom delu Festivala, koji nosi ime jednog od najvećih trubača Srbije svih vremena, nastupiće trubački orkestri i muzičari iz porodice Matušić, sa svojim gostima.

Povezana vest:  Teslin dan u Zemunu 10. jula

Centralni dan „Homoljskih motiva“ je subota, 28. avgust. Dan počinje narodnim vašarom, zatim prodajnom izložbom homoljskog sira i meda, a nastavlja se demonstracijom ispiranja zlata na Peku, bazarom starih zanata i takmičenjem u pripremanju jela po tradicionalnim receptima.

Popodnevni program najavljuje defile učesnika Smotre, koji će u karnevalskoj atmosferi, uz pesmu i svirku, u narodnim kostimima, proći glavnom ulicom Kučeva, pozivajući sve prisutne na glavnu svečanost – koncert izvornih grupa. Ove godine, po izboru selektora, na kocertu izvornih grupa svoje umeće u tradicionalnoj pesmi, igri i svirci pokazaće oko 650 narodnih umetnika iz Negotina, Bora, Boljevca, Zaječara, Knjaževca, Sokobanje, Velike Plane, Kragujevca, Perovca na Mlavi, Malog Crnića, Žabara, Gornjeg Milanovca, Majdanpeka, Kučeva… U okiru ovog programa biće izabrana i najlepša pastirica 44. Smotre.

Povezana vest:  GOSPODIN HOLMS: NEREŠENA MISTERIJA U VULKAN IZDAVAŠTVU

Poslednji dan Smotre, nedelja, 28. avgust, rezervisan je za Opštinsku smotru dečjeg izvornog stvaralaštva i najmlađe narodne umetnike. Oni će, simbolično, zatvoriti 44- te i najaviti 45. „Homoljske motive“.