momo_kapor

Kulturna manifestacija „Momin krug“ na Adi

Zadužbina Momo Kapor, uz podršku Grada Beograda i JP Ada Ciganlija, organizovaće 9. septembra jednodnevni kulturni događaj „Momin krug“, kod skulpture Dafne na Adi, najavljeno je danas iz te zadužbine.

„Momin krug“ je pokušaj da se napravi „mikro festival ili događaj – performans s velikim dometima“, koji će probati da mapira Adu i Beograd kao još jedan kreativni i umetnički potencijal ovog regiona.

Povezana vest:  Roman "Američka pastorala" Filipa Rota u prodaji od 11. februara

Na programu su, počev od 16 sati, muzika kvarteta „Nevski“, čitanje delova romana „Zoe“, druženje sa autorima knjige – zbornika „Legenda Kapor“, projekcija filma „Njujork, grad po meri čoveka“, kabare „Halo Beograd“ i drugi kulturni sadržaji, ali i neizbežna degustacija vina što sve zajedno čini omaž popularnom umetniku i hedonisti Kaporu.

Više od pola veka Beograd i Ada su nepresušne inspiracije za Kapora kao pisca i slikara koji je svojim pričama, esejima i zapisima, kao i svojom izuzetno rafiniranom linijom pera pokušavao da otkrije magiju Ade i Beograda.

Povezana vest:  Hit Vulkanovog sajma knjiga – Korak po korak: Magični trikovi

Linija koja povezuje segmente ovogodišnjeg festivala formira put koji je iz svog stvaralačkog centra, Ade Ciganlije, prelazio Kapor, ostavljajući neizbrisiv trag za sobom. U planu je da ovaj kulturni događaj, koji je u tesnoj vezi s umetničkim stvaralaštvom Kapora postane višednevan i tradicionalan, najavili su organizatori.