narodno_pozoriste_beogradOtvaranje 143. sezone Narodnog pozorišta 13. septembra

Narodno pozorište u Beogradu svoju 143. sezonu otvara 13. septembra na velikoj sceni sa hit predstavom „Ko to tamo peva“, na muziku Vojislava Vokija Kostića u koreografiji Staše Zurovca, najavio je upravnik.

-Ovogodišnje otvaranje posvetili smo kongresu PEN centra, koji se po prvi put održava u Srbiji – rekao je upravnik nacionalnog teatra Božidar Ðurović.

Prvi put u istoriji postojanja Srpski PEN centar biće domaćin kongresa Međunarodnog PEN centra koji će biti održan u Beogradu, uz učešće više od 200 delegata, predstavnika nacionalnih PEN centara iz stotinak zemalja.

Povezana vest:  Beogradski festival igre promovisao on-line sistem kupovine ulaznica

Ðurović je najavio da će početak sezone obeležiti i otvaranje izložbe poznatog slikara iz Praga Peđe Ðakovića u Muzeju Narodnog pozorišta, takođe 13. septembra.

Upravo danas otvaraju se tri od četiri tendera za rekonstrukciju male scene „Raša Plaović“.

-Ukoliko sve bude kao što smo planirali, radovi će početi 18. septembra a završiće se 13. novembra, tako da ćemo rođendan pozorišta – 22. novembar proslaviti na novoj, adaptiranoj sceni “Raša Plaović“ – rekao je Ðurović.

On je podsetio da će rad na novoj sceni početi premijerom predstave „Zli dusi“, po Dostojevskom, u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Povezana vest:  Promocija festivala “Dani Sarajeva” – ulična akcija u Beogradu

Danas je održan i sastanak Upravnog odbora Narodnog pozorišta, koji je usvojio repertoarski plan za sledeću godinu.

Ðurović je najavio da „možemo očekivati jednu bogatu pozorišnu sezonu“ i da je „ceo repertoar u sva tri sektora – drame, opere i baleta, zaista obećavajući“.

Na velikoj sceni publika će već u oktobru videti dramu „Kanjoš Mecedonović“, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, rekao je upravnik dodajući da će zatim u nacionalnom teatru raditi ugledni reditelji Slobodan Unkovski i Egon Savin.

-Izdvojio bih koprodukciju sa jednim britanskim teatrom i fondom “Laza Kostić“, koju ne mogu da najavim u celosti, zbog toga što smo u obavezi ugovorom da do 26. septembra ne dajemo potpune informacije, ali mogu reći da će Narodno pozorište u Londonu imati premijeru “Henrija VI“ u maju 2012. u režiji Nikite Milivojevića – izjavio je Ðurović.

Povezana vest:  Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Što se tiče domaće drame, on je istakao da „posebnu radost donosi novi komad Dušana Kovačevića “Reinkarnacija“, čija premijera se očekuje na proleće“.

Ðurović je naglasio da će to biti prvi put da neki komad popularnog autora i akademika Kovačevića ima praizvedbu u Narodnom pozorištu.