Tema_e_variazioni,_coreografia_di_George_Balanchine,_Foto_di_Camilla_Cerea

Otvoren baletski departman Teatra milanske Skale u Beogradu

U Beogradu je večeras otvoren baletski departman Akademije Teatra milanske Skale, čemu je prisustvovao ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio.

-Ovo večeras je kruna jednog rada u koji je uloženo puno ljubavi i puno strasti. Od samog početka inicijative to je bilo nešto što je kod nas pobudilo entuzijazam i zato smo sa velikim zadovoljstvom u tome i učestvovali – rekao je Varikio na otvaranju.

-Zadatak je bio lak, radilo se samo o tome da spojimo ljude koji su imali ljubavi prema ovom projektu i da na kraju dobijemo I rezultat – dodao je on.

Baletska škola, koja je osnovana u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za igru namenjena je mlađoj deci, a cilj je formiranje profesionalnih baletskih igrača i da se deci približi svet igre i muzike.

Povezana vest:  Predstavljanje priče Lukaš Koeljo napisane u Beogradu

-Počeli smo od početka ovo je prvi departman baletske škole Teatra milanske Skale, a izabran je Beograd što je velika čast i velika privilegija za sve nas – rekla je direktorka Beogradskog festivala igre i predstavnica Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung.

-Škola ima pripremne uzraste od pet do devet godina, podeljenih u različite grupe i ima deo prave škole koji podrazumeva pravi baletski dril i to su deca prve, druge i treće godine , koja su već starija i koja ulaze u prave baletske priče. Ona vežbaju šest puta nedeljno i imaju između deset, dvanaest i trinaest godina – objasnila je ona.

Povezana vest:  Predstava za decu Škole igre Ašhen Ataljanc u Ateljeu 212

Jungova je još dodala da su predavači iz Italije, a da rad škole nadgleda maestro Federiko Olivijeri, koji je direktor baletskog departmana Akademije Teatra milanske Skale, a pedagog je Ðulija Rosito koja će voditi školu.

-Pre sedam godina počeli smo da pričamo o ovom projektu bio je to jedan dosta dug proces, ali shvatili smo koliko je bitno da se u Beogradu otvori jedna takva škola – izjavio je Olivijeri na otvaranju.

Cilj programa pripremne baletske nastave je da približi devojčicama i dečacima, između pet i devet godina starosti svet igre i muzike putem ritmičkih i motoričkih aktivnosti. Tokom rada, deca su uključena u praktičan proces igračko-ekspresivnog karaktera, razvijajući ili korigujći svoje fizičke sposobnosti i muzikalnost, ali i proširujući saznanja iz oblasti scenskih umetnosti i umetničke igre.

Povezana vest:  Vukov sabor će obeležiti 50 godina dodele Nobela Andriću

Program traje deset meseci – od septembra 2011. do juna 2012. godine.

Obrazovni proces formiranja profesionalnih baletskih igrača raspoređen je na osam godina i predviđa izučavanje tehničkih i umetničkih programskih jedinica koje su složenije u odnosu na godine i psihofizičke sposobnosti učenika.

Program traje deset meseci , a časovi su svakoga dana, šest puta nedeljno.

U sardanji sa Nacionalnom fondacijom za igru (NFI) Srbije, osnovanom rešenjem Ministarstva kulture iz 2010. godine, ovaj projekat su pomogli i Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu u Beogradu