2 AGERLIEØystein Agerlie: „UNDREAMED“ otvaranje izložbe u utorak, 20. septembra u 19:00 Galerija Doma omladine Beograda

„Shvatavši da drugi nisu razmišljali na način na koji sam ja razmišljao, da se nisu sećali istih stvari kojih sam se ja sećao, počeo sam da dokumetujem i zapisujem stvari kojih sam se sećao da smo radili.

Bojao sam se da ako nikome nije stalo da zapamti sve trivijalne stvari koje smo radili, da će one nestati zauvek – da smo pili kafu u tom kafiću, kako je izgledao prvi stan u kome sam živeo. Kada sam kasnije saznao da kafić više ne postoji i kada sam upoznao osobu koja sada živi u mom stanu, osetio sam da je bitno da se svi ti kratki vremenski periodi na neki način sakupe.

Povezana vest:  Ema Ema Ema i Sretan Bor u Gradu

Undreamed je produžetak ovog iskustva, fotografije za mene simbolizuju ove trenutke, nepretenciozne uspomene kojih se niko više ne seća. Za mene su one iskreni delovi proživljenog života, one govore o donetim odlukama, slučajnim susretima i intenzivnim prijateljstvima.

Fasciniran sam sposobnošću fotografije da dokumentuje jedan trenutak, njenoj sposobnosti da izmeni, ponovo stvori ili predstavi jedno sećanje. Specijalizovao sam se na polju amaterske fotografije, fotografije nepoznatih fotografa iz prošlog veka. Radim sa pričama koje su skoro nestale, nejasna sećanja, delovi nečije nepoznate zaostavštine i fragmenti zaboravljenih rečenica. Mislim da jedna priča nestaje kada se oni koji su bili u njoj više ne sećaju toga šta se dogodilo, a kada se više ne sećaš da si se sreo na tom ćošku i šaputao te reči, tvoja priča umire.“ (Øystein Agerlie)

Povezana vest:  Novi Patersonov detektivski serijal "Crveni odred"

Øystein Agerlie je norveški umetnik, rođen 1981. Diplomirao je 2007 na Narodnoj Akademiji Umetnosti u Oslu. Dobio je više nagrada i izlagao u svojoj zemlji kao i u inostranstvu.

Izložba je otvorena do 30. septembra.

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!