svetislav-basara

SAJAM KNJIGA 2011

Basara otvara Sajam knjiga u Beogradu

 

Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu otvoriće u nedelju 23. oktobra u 18.00 sati književnik Svetislav Basara, najavili su danas predstavnici sajamskog odbora. Predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović rekao je na konferenciji za novinare da je Basara dobitnik više srpskih priznanja za književnost, među kojima je i NIN-ova nagrada 2006. godine.

Ožegović je najavio da će na sajmu učestvovati ukupno 817 izlagača, 30 više nego prošle godine, a biće predstavljeno više od 40 izdanja i oko 20 pisaca portugalskog govornog područja.

-To je dokaz da ovaj sajam omogućava da se približe naizgled geografske udaljene zemlje, da otkrijemo nove svetove i upoznamo njihove Kulture – rekao je Ožegović.

Povezana vest:  Obnovljeni Seviljski berberin premijerno 14. aprila

Prema njegovim rečima deo sajamskih manifestacija biće posvećen književniku Ivi Andriću povodom 50 godina dodele Nobelove nagrade, a u znak solidarnosti sa narodom Japana, ove godine Japan će besplatno predstaviti književnost te zemlje na svom štandu. Ožegović je dodao da očekuje da sajam knjiga potvrdi vitalnost i snagu, kao i da je manifestacija od najvećeg značaja koja će doprineti daljem širenju kulturnih vidika.

Počasni gosti manifestacije biće osam zemalja portugalskog govornog područja, a sajamska publika na otvaranju manifestacije upoznaće pisca iz Mozambika Miju Kota, jednog od najznačajnijih afričkih književnika portugalskog jezika.

Povezana vest:  Sastanak na neviđeno - sa knjigom!

Kako su organizatori najavili sajam će trajati jedan dan duže nego prethodnih godina, a produženo je i radno vreme do 21.00 sat, dok će izlagači i posetioci imati na raspolaganju 30.000 kvadratnih metara sajamskog prostora.

Urednica programa Vladislava Gordić Petković rekla je da će na sajmu biti organizovani različiti forumi i radionice, kao i tri konferencije posvećene delu Ive Andrića, postkolonijalnoj književnosti portugalskog govornog područja i digitalnoj tehnologiji. Ambasador Brazila u Srbiji Alešandre Ador Neto rekao je da će na Beogradskom sajmu knjiga biti predstavljeni brazilski autori različitih generacija, kao i velika različitost naroda koji govore portugalskim jezikom.

Povezana vest:  Suočite se sa iskonskim strahom u romanu Hipnotizer

On je najavio da će posetiocima sajma biti ponuđeno 13 knjiga brazilskih pisaca, od kojih su neke prevedene na inicijativu izdavača, a druge po izboru Ambasade Brazila. Na sajmu će biti dodeljene i nagrade izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu za 2011. i dečjoj knjizi.

Cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, a 150 za grupne posetioce. Porodične ulaznice koštaće 600 dinara. Sajam knjiga biće otvoren od 10.00 do 21.00 sat, od 23. do 30. oktobra.