mimi

“Laguni” uručene novinarske nagrade Sajma knjiga

Izdavačkoj kući “Laguna” danas su, poslednjeg dana 56. beogradskog Međunarodnog sajma knjiga, uručene novinarske nagrade za najboljeg izdavaca i izdavača koji je imao najprofesionalniji odnos sa medijima.

Glasovima 30 novinara i urednika kulturnih rubrika koji su pratili Sajam knjiga “Laguna” je drugu godinu za redom proglašena za najboljeg izdavača godine.

U komisiji za prebrojavanje glasova bili su Dragan Bogutović (Večernje novosti), Marija Miljević-Rajšić (RTS) i Marina Vulićević (Politika).

Bogutović je rekao da su novinarske nagrade “osnovane sa željom da budu neka vrsta pohvale izdavačima koji u svojoj plemenitoj misiji istrajavaju iako su im okolnosti retko kad naklonjene”.

Povezana vest:  Dan zaljubljenih u Vulkan izdavaštvu: Kupiš 1, čitaš 2 knjige

On je dodao da nagradu dodeljuju “profesionalci koji budno i revnosno prate” izdavače na neki način deleći njihovu sudbinu.

-Novinari kojima je knjiga zanat izdavače nikada nisu doživljavali kao ‘proizvođače literature’ već kao misionare pisane reči, entuzijaste retkog kova, koji kad god se ujutru pogledaju u ogledalu sa druge strane vide samo jedno lice – čitaoca -rekao je on.

Vulićević je u svom obraćanju ukazala na razloge zbog kojih je “Laguna” drugu godinu za redom proglašena za izdavača godinu.

Kako je rekla, “Laguna”, koja je osnovana 1989. godine, za 13 godina izdala je gotovo 2.000 naslova a najuspešniji domaći autori imaju i tiraže od 40.000 primeraka.

Povezana vest:  "Tajni život Vilijama Šekspira" Džuda Morgana u izdanju "Evro-Đuntija"

Pod svoje okrilje “Laguna” je okupila više od 70 domaćih autora među kojima su Jovan Chirilov, Svetislav Basara, Mirjana Ðurđević, Ljubivoje Ršumović i drugi, dodala je ona.

Pored bestselera, izdaje nemačke pisce, odabrana dela četiri nobelovca – Herte Miler, Žozea Saramaga, Marije Vargasa Ljode i Ive Andrića.

Umetnik Jova Petijević čija je skulptura deo nagrade uručio je direktoru “Lagune” Dejanu Papiću svoju skulpturu sa porukom “pišite latinicom, mislite ćirilicom”.

Povezana vest:  Preminula Kolin Mekalou, autorka "Ptice umiru pevajući"

Papić se zahvalio na nagradi u ime zaposlenih, pisaca, i svih izdavača jer, kako je rekao, nagrada dokazuje da se može dobiti pravedno priznanje. On je ocenio i da je ova nagrada najveća nagrada Sajma knjiga.

Miljević-Rajšić je, govoreći o nagradi za izdavača koji ima najprofesionalniji odnos sa medijima, rekla da ono što “Lagunu” izdvaja među izdavačima su vrhunska profesionalnost, ljubaznost, spremnost da svi zaposleni i njihovi saradnici, urednici, prevodioci, pisci budu uvek na raspolaganju medijima.

Ona je navela i da tim “Lagune” sluša i sugestije novinara i organizuje nove akcije u nameri da približi knjigu čitaocima.