U saradnji sa Vladom Republike Srbije, ambasadom Narodne Republike Kine u Srbiji i Institutom za pojas i put, Narodno pozorište Niš je domaćin kineske opere Zhejiang Vu Opera Troupe 29. januara, koja će biti izvedena povodom proslave Kineske Nove godine.
Dobrodošlica i obraćanje zvaničnika Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, predstavnika jedinice lokalne samouprave i Instituta za pojas i put počinje u 19:00, a nastup Zhejiang Vu Opera Troupe u 19:15.

Zhejiang Vu Opera Research Institute osnovan je 1956. godine kao Zhejiang Vu Opera Troupe. Njihove nastupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlai, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi misiju gostovanja širom sveta, a njihovi nastupi su krasili bine u Singapuru, SAD, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Brazilu, Kubi, Peruu, Južnoj Africi, Malaviju, Zambiji, i još 51 državi širom sveta. Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture „Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine.

Povezana vest:  Pedeseti put mjuzijkl Maratonci trče počasni krug

Trupu čini 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara. Nastup čine operete koje u sebi imaju sadržane crte iz svakonevnog života,

Započinje performansom sa Morskim Zmajem, kroz koji se na aktivno učestvovanje poziva i publika, a zatim se priča razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta. U okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na Suona i Hui Hu tradicionalnim instrumentima. Wu Opera ili Jinhua Opera, ima istoriju dugu preko 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat, vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo.

Povezana vest:  Patrijarh srpski Irinej na svečanoj akademiji Vladeti Jerotiću 19. januara u Kombank dvorani

Nastup traje 1 sat i 45min, a besplatne karte za ovo izvođenje mogu da se podignu na blagajni pozorišta. Radno vreme blagajne naredne nedelje je od 11.00 do 14.30 i od 17.00 do 20.00.

Ulazak u godinu Zmaja planiran je da kroz niz kulturnih manifestacija upozna građane Srbije sa bogatom kulturom Narodne Republike Kine. Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative Pojas i put.

Povezana vest:  Stefan Milenković izvodi Karminu Buranu na 11. Klasik Festu u Pančevu

Foto: Milan Maričić/ATA Images