OtvaranjeIzložba kolaža Katarine Tanasković u ART CAFÉ-u Sava centra od 01. do 20. novembra

U doba kada više nego ikada tražimo oslonac u istinskim duhovnim vrednostima, JP “Sava Centar” se odvažio da obogati svoju ponudu i omogući posetiocima još jedan kulturni sadržaj, a kvalitetnim umetnicima dodatnu afirmaciju i stvaranje kontakata kroz organizovanje prodajnih izložbi umetničkih dela.

U obnovljenom galerijskom prostoru ART CAFÉ-a svaka pojedinačna postavka slika, grafika, keramike ili skulptura biće izlozena 20 dana. Posebnu dinamiku svakoj izložbi omogućava multifunkcionalnost tog prostora u kojem će se istovremeno održavati press-konferencije i kokteli.

Na taj način izložbeni prostor postaje bliži i onim gostima Sava Centra koji su došli da posete ili učestvuju u drugim manifestacijama. Na dan otvaranja izložbe sva izložena umetnička dela mogu se kupiti po 20 % nižoj ceni.

Katarina Tanasković

Rođena 1954. godine u Kragujevcu

– Član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Povezana vest:  Izložba stripa Berina Tuzlića u galeriji Štab

– Izlagala 10 puta samostalno i na više kolektivnih izložbi.

– Dobitnik više nagrada od kojih je 2010. godine nagrada za kolaž.

– Posebno priznanje za originalni kolaž na međunarodnoj izložbi „žene slikari“.

– Nagrada za slikarstvo za 2010. godinu, na godišnjoj izložbi ULUKA-a.

Na kolažima Katarine Tanasković se pojavljuje riba kao lajt motiv. U pitanju je sećanje na živo biće, ali i metafora, linija i jedna od najelegentnijih formi u prirodi. Zato umetnica upućuje i na savremeni glamur, šik (škarpina i gordoba od šljokica, zlata i dragulja) svet mode kojim vladaju male i velike ribe. Oblik i boja tog bića, posebno tek uhvaćenog, ima nečeg čarobnog, prelivi na krljuštima su glamurozni, boje sjaje kao prirodni nakit, a riba se pojavljuje kao poseban uzor lepote. Ova slikarka iz Kragujevca je sasvim osobeno u našoj umetnosti kolaža istražila simboliku, recepciju i vizuelnost tih naizgled nemih a inteligentnih i stidljivih stvorenja.

Povezana vest:  Održan prvi dan Pozorišnog vremeplova

Umetnica inspirisana morem likovno i životno je ispričala samo njoj znanu priču o identitetu i mestu čoveka, jedinke u sistemu svakodnevnih vrednosti. Prostor kojim plove Katarinine živuljke je visoko urban, ponekad ekskluzivan, riblji svet se i izvan akvarijuma situira u elitne, barokne ambijente. Bilo je slikara koji su slikali ptice koje lete iz sobe u sobu. Ovde se srećemo sa iracionalizmom druge vrste i povišene temperature, sa ribama koje lete iz prostorije u prostoriju, u sve veće i apstraktnije urbane ambijente, čija je granica u snovima.

Tajanstveno ishode ta nežna bića iz umetničkog imaginarnog carstva, i nastanjuju paralelni svet, između sna i jave, galerije i modne piste, crkve i hale, doma i grada.Sjedinivši realni i apstraktni vid izražavanja, ekspresiju i fantastiku, Katarina Tanasković je pronašla samo njoj znan svet, koji ne liči ni na šta u umetnosti kolaža.

U pozadini njenih kolažiranih riba je urbana košnica, složena struktura i komplikovana naracija današnje stvarnosti. Prikazane forme su psihološki okidači za maštanje i posrednici između dva sveta. U njima se očituje realnost, predmetnost, groteksnost i humor. To je carstvo ženske imaginacije koje priziva elegantne velove, prstenje, nakit, pastelne boje, mekoću zavesa, intimu i nežnost.

Povezana vest:  Knjiga vladike Maksima "Viđenje nevidljivog" u prodaji od 17. juna

Riba se pojavljuje kao nadstvarnost, biće i predmet na fonu nekih neobičnih dešavanja koja vizuelno vode posmatrača u razne svetove, u prostor i detalj inteligentno osmišljen kao zamka za oko. Riba je prikazana ikonički, kao dominantna, iz nje ishodi obilje detalja, boja i linija, površina i tekstura, to je mimetička ali i mitska priča o prabiću. Umetnica u radu sigurno pronalazi uporišne tačke, repere za realističko prikazivanje, prepoznaju se vrste i formacije morskih bića. Od jastoga do meduze, od sardela do San Pjetra, oživljavaju stvorenja iz mora sa njihovim mrljama, pokretima i mirisima.

Dejan Đorić