zli dusi kzs 2 [1024x768]

Premijera drame „Zli dusi“ na Dan Narodnog pozorišta

Predstava „Zli dusi“, po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, biće premijerno izvedena na Dan Narodnog pozorišta – 22. novembra, na rekonstruisanoj sceni „Raša Plaović“.

Upravnik Božidar Ðurović istakao je da je reč o velikom piscu, odličnoj dramatizaciji i sjajnoj saradničkoj i glumačkoj ekipi.

-U umetnosti recepta za uspeh nema, ali sam uveren da će ova predstava dostojno otvoriti scenu “Raša Plaović“ i igrati dugo, sve do sledeće rekonstrukcije – rekao je on na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta.

V.d. direktora Drame Molina Udovički Fotez najavila je da će tekst dramatizacije biti objavljen uz program predstave „koja sadrži esenciju onoga što su likovi u romanu“ velikog ruskog pisca.

Podsetivši da su probe počele još u aprilu, a sticajem raznih okolnosti premijera izlazi tek sada, istakla je da su za nju „svi članovi ansambla heroji, jer je u ovako ozbiljnom delu, na bitne teme, teško držati “na toplom“ kreativnu tenziju tako dugo“.

Povezana vest:  Majstorski ljubavni roman "Sve ili ništa" švedske bestseler autorke Simone Arnstet

Rediteljka je, međutim, zahvalila Narodnom pozorištu na mogućnosti da radi „u posvećenoj, istraživačkoj atmosferi“ i sa ekipom koju je odabrala „bez kompromisa, sa ljudima spremnim na avanturu pronalaženja pozorišnih ideja za oživljavanje sveta Dostojevskog“.

Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Bojana Nikitović, koreograf Anđelija Todorović, kompozitor Anja Ðorđević.

Stavrogina igra Igor Ðorđević, a u velikom ansamblu sa čak 18 glumaca su Dušanka Stojanović Glid (Varvara Petrovna), Goran Jevtić (Petar Verhovenski), Boris Komnenić (Stepan Verhovenski), Danijela Štajnfeld (Liza), Milutin Milošević (Kirilov)…

Mandić Rigonat je istakla da roman Dostojevskog „o savremenosti na bespuću“ ima puno dodirnih tačaka sa našim vremenom, obuhvata sumu večnih pitanja i dubinski se bavi čovekom.

Povezana vest:  JUBILARNO STOTO IZVOĐENJE „HASANAGINICE“ 10. APRILA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

-To remek delo je politički roman, savremenici su se u njemu mogli prepoznati, a ja sam nastojala da političke ideje koje stoje iza delovanja likova učinim jednako vatrenim danas, jer te ideje nisu mrtve – rekla je ona, napominjući da je u tekst uključila i manifest anarhizma kao odu slobodi.

Citirajući repliku iz drame da je „nerazlikovanje dobra od zla – moralni idiotizam“, najavila je da se predstava bavi pitanjem kako promeniti svet da bude bolji, ako čovek nije u stanju da promeni sebe, svoje “zle duhe“ kao što su oholost, egoizam, laži, srebroljublje…

Tema komada je i „šta se dešava kada se najlepših ideja dočepaju političke hulje, pa ideje o revoluciji i solidarnosti postaju pakao za savremenike“, rekla je ona i dodala da tekst dramatizacije ne prenosi fabulu i nije neutralna ilustracija romana već odabira događaje i stavlja ih u novi kontekst.

Povezana vest:  JAVNA PREZENTACIJA PROJEKTA PUZZLE #3

-Zokom dva sata i 15 minuta pratimo ispovest Stavrogina, potragu za slobodom i kakve posledice to seje kad prelazi u samovolju – izjavila je rediteljka.

Ðorđević je rekao da su se trudili da predstava bude razumljiva i publici koja nije čitala Dostojevskog.

-Radili smo dugo, ali ja bih voleo još mesec dana tog lepog preispitivanja. Ima toliko toga, dramatizacija je inspirativna, napravili smo čitavu galeriju likova, a o svakom bi se mogao napisati čitav esej – ocenio je on.

Svi članovi ansambla izrazili su zadovoljstvo zbog učešća u kvalitetnom i važnom projektu, a Jevtić je primetio da su heroji i članovi tehnike i radnici, jer su upravo završili scenu „Raša Plaović“ koja je „mala po gabaritu, ali je fenomenalna i blista“.