narodno_pozoriste_beograd

Programi za Dan Narodnog pozorišta
 
Dan Narodnog pozorišta – 22. novembar biće obeležen tradicionalnom akademijom sa dodelom godišnjih nagrada, premijerom predstave „Zli dusi“ i drugim programima kojima će nacionalni teatar u ponedeljak i utorak proslaviti svoj 143. „rođendan“.
Sutra u podne, na Velikoj sceni, zvanicama će premijerno biti prikazan dokumentarni film Puriše Ðorđevića „Plašim se da se sve razume“.
Doajen srpske kinematografije pratio je rad slavnog češkog reditelja Jiržija Mencla na pripremi opere „Zaljubljen u tri narandže“, koju je početkom ove godine u Beogradu uradio u korežiji sa upravnikom Narodnog pozorišta Božidarom Ðurovićem.
Film traje 55 minuta, a projekciji će, kako je najavljeno, prisustvovati oskarovac Mencl.
U ponedeljak uveče na velikoj sceni biće predstavljena foto-monografija „Skrivena lepota“ autorke Dine Jonsen, pod pokroviteljstvom Narodnog pozorišta, Telenor fondacije i Akademije umetnosti.
Na više od sto stranica objavljene su fotografije članova Drame, Opere i Baleta, enterijeri zgrade, dešavanja „iza kulisa“…
Posle promocije, u foajeima pozorišta biće otvorena izložba odabranih fotografija iz „Skrivene lepote“.
U utorak će biti proslavljena prva godišnjica rada Muzeja Narodnog pozorišta i otvorena izložba “Stevan Sremac, akademik i akademac”. Autori su Zorica Janković i Jovan Mladenović, a postavka je realizovana u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša.
Na velikoj sceni 22. novembra na svečanoj akademiji biće sumirani rezultati ostvareni u prethodnih godinu dana i dodeljene nagrade za umetničke i radne rezultate. Za sada je objavljeno da je nagradu „Raša Plaović“ dobila glumica Nataša Ninković.
U utorak uveče biće otvorena adaptirana scena „Raša Plaović“ u čijem će holu biti otkrivena ploča sa imenima svih dobitnika nagrade koja nosi ime tog velikog srpskog glumca, a koju Narodno pozorište dodeljuje od 1988. godine.
Kao prva premijera na adaptiranoj sceni biće izvedena predstava „Zli dusi“, po romanu Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, sa Igorom Ðorđevićem u ulozi Stavrogina.
Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine. Prva predstava – „Ðurađ Branković“ izvedena je 22. novembra te godine u gostionici „Kod engleske kraljice“, koja je bila privremeni dom nacionalnog profesionalnog teatra do podizanja zgrade na današnjem Trgu Republike.
Povezana vest:  Jubilej prve srpske opere „NA URANKU“ Stanislava Biničkog, 17. i 20. januara, povodom 120 godina od premijere