atelje212

Premijera predstave „Zbogom SFRJ“ 29. novembra

 

Premijera predstave „Zbogom SFRJ“, po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena 29. novembra na velikoj sceni Ateljea 212. Time započinje nova sezona ovog teatra pod nazivom «Utopija», u kojoj će se na različite načine ispitivati fenomen idealne zajednice ravnopravnosti i izobilja za sve.

Zbogom SFRJ je tužno-smešna priča o raspadu jedne zemlje i jedne porodice, koja na sve načine pokušava da spase i sačuva ostatke bivšeg života. To je priča o majci, priča o zemlji i o „majci zemlji“ koja je iz utopije prešla u realnost, a onda se, iznova, preselila u utopiju, najavljeno je iz Ateljea.

Povezana vest:  Programi za Dan Narodnog pozorišta

Glavne uloge – majku i sina igraju Dara Džokić i mladi Miloš Biković. U ansamablu su Marinko Madžgalj, Feđa Stojanović, Renata Ulmanski, Ivan Jevtović, Nenad Chirić, Hana Selimović i drugi. ladenović je tokom proba izjavio Tanjugu da je bio inspirisan savremenim nemačkim filmom „Gudbaj, Lenjin“ autora Vofganga Bekera.

-Tekst koji sam napisao prati tu osnovnu liniju. U našoj verziji jedna mama i učiteljica na 14. kongresu Saveza komunista januara 1990. godine drži vatreni govor u slavu Jugoslavije. Tu doživi srčani udar, pada u komu i budi se kad Jugoslavije više nema – ispričao je Mladenović.

Po savetu lekara, majka ne sme da se uzbuđuje, pa sin odluči da je drži u uverenju da Jugoslavije ima.

Povezana vest:  Trupa ALIAS sletela u Beograd, sutra počinje 18 Beogradski festival igre

-To lepo laganje donosi mnogo tuge i mnogo smeha – rekao je Mladenović, dodajući da se ovaj projekat nadovezuje na prethodnu sezonu „N-eks-t Yu“ i „pravi jednu spojku – Jugoslavija kao utopija“.

-Ja tvrdim i verujem da je Jugoslavija više nego realna zemlja i ovog trenutka, bez obzira šta se zbiva, da je to jedna zemlja koja je iz utopije, iz viševekovnih htenja južnoslovenskih naroda, postala jednog trenutka realna tvorevina i da se nekako vratila u utopiju. Mislim da je Jugoslavija realna utopija – rekao je Mladenović.

Povezana vest:  Jevrejski muzej u Beču povodom Dana sećanja na Holokaust

Što se tiče datuma premijere, na nekadašnji praznik Dan Republike, istakao je da ne postoji bolji datum za ovu predstavu.

-To je dan koji nam je beskrajno mnogo značio godinama. Ođednom je postao potpuno nevažan. Kompenzirali su nam te praznike nekim drugim, ali se nekako još nismo navikli, a nemamo ni zašto da se naviknemo – primetio je Mladenović.

Kako je najavljeno, na premijeru će doći mnogi gosti iz regiona, jer je „Atelje uspeo da tokom protekle sezone iznova poveže čitav prostor bivše Jugoslavije“.