BECKI STRAUS ORKESTAR 1
„BEČKI ŠTRAUS ORKESTAR“  SA VRHUNSIM UMETNICIMA I ČUVAROM VIOLINE 14. DECEMBRA U BEOGRADSKOJ ARENI

Čuveni “Bečki Štraus orkestar” uneće novogodišnju atmosferu u Beogradsku arenu, 14. decembra. Ovaj slavni orkestar koji je lično osnovao Johan Štraus 1825. godine, predvodi violinista i dirigent Edvin Marton, dobitnik brojnih nagrada na polju klasične muzike ali i Emmy priznanja za najbolju kompoziciju “Romeo i Julija” na koju je nastupio klizač Jevgeni Plušenko na Olimpijskim igrama u Torinu i osvojio zlatnu medalju. Takođe, Marton je autor pesme “Believe” sa kojom je Dima Bilan pobedio na takmičenju za “Pesmu Evrovizije” održanu u Beogradu 2008. godine.
Od kada je na čelu “Štraus orkestra”, Marton je uneo i izmene u klasičnom izvođenju stvorivši zabavni događaj uključivanjem solista i baletskih umetnika. Tako će sa njim u Beograd doći sopran Lisa Cristelli i bariton Nicolas Legoux, solisti opera iz Beča i Graca kao i primabalerina Alexandra Kozmer i prvak baleta Jozsef Cserta iz mađarskog nacionalnog baleta.
Sa orkestrom od 18 muzičara i solistima, dolazi i čuvar dragocene violine “Stradivarijus” na kojoj svira Edvin Marton. Marton je violinu na doživotno korišćenje dobio pobedom na takmičenju “Golden violin” u Montrealu 1996. godine a osigurana je na 4 miliona dolara. Zbog velike vrednosti, na svakom putovanju briga o violini poverena je profesionalnom čuvaru.
Edvin Marton je nedavno za naše medije rekao da mu je Beograd ostao u fantastičnom sećanju upravo zbog pobede na Evroviziji i da će doći sa najboljim muzičarima a publici priuštiti fantastičan šou.
Remek dela kao što su valceri “Na lepom plavom Dunavu” (“The Blue Danube), “Bečka krv” (The Vienna Blood), “Tritsch-Tratsch”  polka, “Radecki marš” (Radetzky March) čuće se u Beogradskoj areni 14. decembra a repertoar će izgledati ovako:
I DEO
1.   J.Strauss:  “Unter Donner und Blitz” Polka
W.A. Mozart:
2.    Uvertira ”Otmica iz Saraja’’
3.   ’’Papageno-Papagena’’ Duet iz opere ’’Čarobna frula’’
4.    Turski marš
5.   ’’Voi che sapete’’ Aria iz opere ’’Figarova ženidba’’
6.   ’’Non piu andrai farfallone amoroso’’ Aria iz opere  ’’Figarova ženidba’’
7.    Vivaldi: Oluja  (Edvin Marton Solo Violin)
8.    Allegro iz ’’Mala noćna muzika’’
9.    Allegro iz simfonije No. 40 u g mollu
II DEO
J.Strauss:
10.  “Vienna Blood” Waltz
11   ’’In  Krapfen’s Wood’’ Polka
12.   ’’Klipp-Klapp’’ Galopp
13    “Leichtes Blut” Polka
14.    Chineser Galopp
15.   ’’Als flotter Geist’’ pesma Barinkay-a iz operete ”Der Zigeunerbaron“ (Baron Ciganin)
16.   ’’Mein Herr Marquis’’ arija Adele iz operete “Die Fledermaus“ (Slepi miš)
17.   ’’Tritsch-Tratsch’’ Polka
18.   ’’The Blue Danube’’ Waltz
19.     The Radetzky March
Ulaznice po cenama od 2500, 2700 i 2900 dinara u prodaji su na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće” Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan, Dom sindikata, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs.

Povezana vest:  Delo "Lazarus" Veljka Kuzmanćevića biće izvedeno u Carnegie Hallu