nesporazum generalna

Premijera drame “Nesporazum” na sceni Narodnog pozorišta
 
Predstava po tekstu Albera Kamija „Nesporazum“ u režiji Veljka Mićunovića premijerno će biti izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu u subotu 10. decembra i to će ujedno biti poslednja premijera u 2011. godini, najavili su danas u tom teatru.
Direktorka drame Molina Udovički Fotez rekla je da predstava govori o ljubavi i njenoj suštini i prikazuje šta se dogodi kada umesto nje u prvi plan bude stavljen interes.
-Ako Sartr kaže šta čovek mora da učini, Kami kaže šta ne sme da učini – rekla je Udovički Fotez komentarišući motive Kamijevog komada.
Prema njenim rečima Kamijev tekst je težak za izvođenje, ali lekovit u vremenu devalvacije i nedostatka ljubavi prema bližnjem I čoveku uopšte, koja je opšteprisutna u vremenu današnjice.
Ona je kazala da je predstava „Nesporazum“ treća premijera u sezoni I da su u pripremi još dve, a da će uskoro početi rad i probe na trećem komadu.
Mićunović je rekao da se Kamijev komad može nazvati modernom tragedijom o traganju za srećom koja govori o surovoj otuđenosti najbližih.
On je rekao da je rad na predstavi bio izazov, jer je tekst koji ima okvir antičke tragedije neuobičajen za egzistencijalizam i Kamija u čijim je delima težište uglavnom na događaju, a manje na motivu.
Glumica Ljiljana Blagojević rekla je da se premijera drame nobelovca Albera Kamija poklapa sa centralnom proslavom jubileja Ive Andrića koji je takođe bio nagrađen Nobelovom nagradom, a da je takođe u fokusu dela oba pisca – čovek.
-Tekst je danas aktuelniji nego ikada, po tome što nikada nije bila prisutna tolika želja da negde odemo, a da ne pitamo koja je cena – rekla je Blagojević.
U predstavi „Nesporazum“, pored Ljiljane Blagojević, glume i Vanja Ejdus, Marija Vicković, Mihailo Lađevac i Milan Gutović, a taj komad biće izveden na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.“.

 

Povezana vest:  Specijalna cena ulaznica za učenike osnivnih škola za nastup The Royal Horse Gala