vikinzi-arnulf_krauze

„Vikinzi“ novi istorijski priručnik za ljubitelje istorije
 
Ljubitelji istorije, nordijskih saga i vikinške civilizacije dobili su i kod nas istorijski priručnik nemačkog profesora Arnulfa Krauze „Vikinzi“ koji je nedavno objavila izdavačka kuća Laguna.
Na oko 400 stranica, Krauze, koji je doktor germanistike i stručnjak za germanske junačke sage, izlaže istorijat vikinškog naroda i mitova vezanih za njih od prvih pominjanja do kulturnih fenomena poput „Hogara strašnog“ ili aluzija na Vikinge u „Gospodaru prstenova“ Dž.R.R.Tolkina.
Podelivši knjigu u više poglavlja, autor precizno, koncizno i zanimljivo piše o istorijatu Vikinga i njihovom razvoju od ratnika, preko moreplovaca, gusara, trgovaca i kolonizatora.
Uz mnogobrojne ilustracije, Krauze piše o vikinškom pohodu na Evropu, dolasku u SAD, skandinavskim kraljevima u doba procvata hrišćanstva i Normanima kao francuskim potomcima ove velike ratničke kulture.
Poseban odeljak u ovom sveobuhvatnom priručniku izdvojen je za uticaj Vikinga na političku i kulturnu istoriju zapadne Evrope kroz njihove mitove, stereotipe, rune i umetnost.
Krauze je autor i „Istorije Germana“ i „Sveta Kelta“ i važi za jednog od najvećih stručnjaka i poznavalaca vikinške kulture i istorije.
Povezana vest:  Novi roman Vanje Bulića "Viza za nebo" u prodaji od 6. oktobra