Savic2

Novogodišnji operski gala koncert u Sava centru

 

Velikani svetskih operskih scena, bariton Željko Lučić i tenor Zoran Todorović, nastupiće prvi put zajedno na Novogodišnjem operskom gala koncertu 21.decembra u Velikoj dvorani Sava Centra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Lučić i Todorović su prve profesionalne korake učinili u Srbiji, a potom ostvarili sjajne uspehe u svetu. Od kako su prvi put zapevali zajedno u Frankfurtskoj operi pre 13 godina, želeli su ovakav koncert.

-Ovo je istorijski koncert za nas dvojicu, kada smo pevali prvi put zajedno u „Onjeginu“ rekli smo da bi bilo divno da imamo zajednički koncert. Mi se redovno srećemo na scenama operskih kuća ali sada ćemo imati prvi baritonsko- tenorski concert – kazao je Todorović.

On je istakao da je i u svetu malo ovakvih koncerata, teško je organizovati koncert u toj formi jer su pevači jako zauzeti svojim stalnim repertoarom, malo je slobodnog vremena, zato je njima još draže što je prvi ovakav koncert u Beogradu, a posle će nastaviti i u drugim evropskim gradovima. Najzaslužniji za prvi zajednički koncertni nastup dvojice operskih pevača izuzetnih internacionalnih karijera pred beogradskom publikom je dirigent Dejan Savić.

Povezana vest:  Izložba Studia Udruženja Mladih Dizajnera (FISE/SYDA) u galeriji O3ONE

-Ideja je da na istom mestu sakupimo vrhunske umetnike, ovim poslom se bavim 30 godina i ne pamtim da smo na jednom mestu imali ovakve zvezde, ovo je veliki događaj koji će ući u anale naše operske umetnosti – kazao je Savić i dodao da će predložiti upravi Narodnog pozorišta da zvanično imenuje Todorovića i Lučića za prvake Opere.

-Mi u Srbiji često nismo pravedni prema našim ljudima koji žive u inostrastvu i tamo ostvare uspeh, mi koji radimo u Operi nismo službenici, to volimo i znali smo šta oni postižu u svetu. Sada su slobodni umetnici, pevaju po raznim operskim kućama i imaju tu mogućnost da budu prvaci Opere Narodnog pozorišta, tu inicijativu su sada i prihvatili – kazao je Savić.

Povezana vest:  Kokan Mladenović o mjuziklu "Zona Zamfirova"

Šta bi to značilo za našu publiku da oni pevaju pet šest puta u sezoni, za Beogradsku operu da pored Todorovićevog i Lučićevog imena stoji da su prvaci Opere Narodnog pozorišta, ne treba ni govoriti, dodao je Savić.

Gost operskih kuća u Beču, Parizu, Barseloni, Milanu, Lionu, Tokiju, San Francisku, Londonu, nastanjen u Minhenu, Todorović je prošle godine nakon punih 20 godina prvi put pevao u Narodnom pozorištu. Veoma se raduje što je pored brojnih uloga koje peva kao i njegov kolega Lučić našao slobodno vreme za koncert koji ima zanimljiv, neobičan program, arije, duete iz velikih opera. Prema rečima Savića, kada su dva umetnika juče na probi zapevali duet iz Verdijevog „Don Karlosa“ orkestar je bio potpuno oduševljen, gledao je u njih a ne u dirigenta. Gošće koncerta biće sopran Suzana Šuvaković Savić, prvakinja Beogradske opere i mecosopran Sanja Anastasija, solista operskih kuća u Majincu i Gracu.

Povezana vest:  „Betoven maraton” — Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike u Novom Sadu

Uz četvoro solista nastupiće Hor Radio Televizije Srbije i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskim vođstvom Savića. Na programu su uvertire najlepših opera, arije i dueti iz pera najvećih operskih umetnika: Verdija, Leonkavala, Čilee, Bizea, Pučinija i popularne napolitanske melodije, muzika koja će publiku uvesti u praznično raspoloženje.

Prema rečima Savića ljubitelji operske umetnosti koji ne uspeju da dođu na koncert moći će da uživaju u DVD snimku Muzičke produkcije RTS, takođe snimak koncerta biće emitovan na digitalnom kanalu RTS-a.