srpsko_narodno_pozoriste_ns

Praznična premijera baleta „Krcko Oraščić“
 
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu obradovaće za božićno-novogodišnje praznike svoju publiku premijerom baleta „Krcko Oraščić“ Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji gosta iz SAD Eldara Alijeva, najavljeno je danas u tom pozorištu.
U predstavi, rađenoj prema delu koje prema mnogim ocenama ima najbolju muziku u istoriji baletske umetnosti, Orkestrom SNP-a dirigovaće mladi dirigent Mikica Jevtić, koji je, na konferenciji za novinare, kazao da je slavni ruski kompozitor, u zrelom dobu svog stvaralaštva „uspeo da napiše bajku muzikom“. Poznati svetski koreograf Alijev izrazio je zadovoljstvo dvomesečnim radom sa ansamblom na toj lepoj, ali vrlo zahtevnoj baletskoj predstavi, i naglasio da je ova verzija čuvenog baleta potpuno različita od svih prethodnih „ali vrlo prirodna“.
On je podsetio da je, u pripremi za postavku tog dela u SNP-u, pogledao svoju predstavu od pre dve decenije, kao i mnoge druge verzije, ali je odlučio da ova bude drugačija.
Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević je istakao da balet za decu i odrasle „Krcko Oraščić“, uz nedavne premijere opere „Mileva“ i drame „Seobe“, spada u izuzetno ambiciozne projekte kakve mora da ima na repertoaru nacionalni teatar, koji i postoji pre svega da bi imao dobre i visoko umetničke predstave.
Za baletsku predstavu, u kojoj učestvuje čak 50 dece, scenografiju je uradila Olga Ðurđević, kostimograf je Mirjana Stojanović Maurič, a igraju Jelena Lečić Kolčeriju, Andrej Kolčeriju, Milan Lazić, Asuka Maruo, Takuja Sumitomo, Liviju Har, Ivan Ðerković i drugi.
Premijera baleta „Krcko Oraščić“ je 23. decembra na sceni „Jovan Ðorđević“ a, kako je najavljeno, predstava će biti igrana sedam puta u ovom i idućem mesecu, dok će kasnije biti i na redovnom repertoaru SNP.
Povezana vest:  Izdavačka kuća Booka predstavlja izdanje "39 PESAMA"