pozoriste_maske
Pozorišta u januaru – pauza, pa pet premijera

Ljubitelji pozorišta u Beogradu ovih dana mogu da gledaju predstave samo u Narodnom pozorištu, dok su ostali teatri na kraćoj ili dužoj prazničnoj pauzi, ali će u drugoj polovini meseca biti izvedeno čak pet premijera.
Od 9. januara vrata za publiku otvaraju Atelje 212 i Jugoslovensko dramsko pozorište, a 11. januara i Bitef teatar.
Beogradsko dramsko pozorište imaće prvu predstavu u ovoj godini 14. janaura, a dan kasnije i Zvezdara teatar.
Među pozorištima čiji je osnivač grad Beograd na produženoj pauzi su i pozorišta za decu, kao i obično za vreme školskog raspusta.
Privatno pozorište „Slavija“ diže zavesu 8. januara, a Opera i teatar Madlenianum 19. januara.
Prva premijera u ovoj godini biće održana na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta 14. januara. Komad Oskara Vajlda „Važno je zvati se Ernest“ režira Nikola Zavišić.
Nacionalni teatar najavio je za 23. janaur na velikoj sceni premijeru „Život je san“ Pedra Kalderona de la Barke u režiji Slobodana Unkovskog.
Atelje 212 takođe će imati dve premijere – dramu mlade autorke Tanje Šljivar „Pošto pašteta“ u režiji Snežane Trišić 15. januara u Teatru u podrumu i predstavu „Plej Popović“, po delima Aleksandra Popovića u režiji Ivane Vujić 17. januara na velikoj sceni.
Svojevrsna premijera biće izvođenje predstave „Matica“, počev od 30. janura u Teatru u podrumu. U toj drami briljirao je Petar Kralj, koji je jesenas preminuo. Glumci i autori odlučili su da kao posvetu njemu nastave sa predstavom, a ulogu zastavnika Gavrovića igraće Mihajlo Janketić.
Zvezdara teatar priprema komad „Kumovi“, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, a premijera je u planu za 21. januar na sceni „Bata Stojković“.

Povezana vest:  Dom kulture "Studentski grad" konačno ima direktora ustanove!