galerija_sanu

Koncerti u Galeriji SANU u januaru
 
U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, već tri decenije mestu susreta ljubitelja klasične muzike sa mladim talentovanim srpskim izvođačima od kojih su mnogi kasnije postali međunarodno priznati muzičari, u januaru će se održati čak sedam koncerata.
Koncerte u Galeriji SANU pokrenuo je 1982. godine akademik, kompozitor i dugogodišnji sekretar Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU Stanojlo Rajičić (1910-2000) kao podršku mladim darovitim muzičarima velikog umetničkog potencijala. Pod njegovim rukovodstvom organizovano je preko hiljadu koncerata.
Od 2000. godine muzički program Galerije uređuje akademik Dejan Despić, kompozitor i sekretar Odeljenja likovne i muzičke umetnosti.
Iste godine u trajni spomen na osnivača koncerata u Galeriji Rajičića ustanovljena je nagrada koja nosi njegovo ime za najuspešniji solistički koncert u sezoni.
Nagradu su poneli najbolji mladi muzičari, pijanisti Vladimir Milošević, Nebojša Maksimović, Miloš Popović, Miloš Mihajlović, Marko Marić i Sara Vujadinović, violinisti Marko Josifoski i Stanko Madić, violončelistkinje Vida Vujić i Irena Josifoska.
Besplatni koncerti održavaju se dva put nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom u galeriji SANU i redovno su dobro posećeni, visoko su pozicionirani na kulturnoj mapi prestonice a pored stalne publike veliko je interesovanje izvođača za koncertne nastupe u Galeriji SANU.
Termini koncertnih nastupa zakazuju se po nekoliko meseci i godinu unapred. Posebnost ovih koncerata je što izvođači nastupaju bez honorara a ulaz za publiku je slobodan.
U prvom mesecu ove godine u galeriji SANU u ponedeljak, 9. januara nastupiće mladi solo pevač, bariton Stefan Hadžić i pijanistkinja Tatjana Simonović. Na programu su solo pesme Feliksa Mendelsona, Franca Šuberta, Roberta Šumana i Johanesa Bramsa a u četvrtak, 12. januara sopran Katja Konvalinka uz klavirsku pratnju Marine Horak.
U ponedeljak, 16. januara u redovnom terminu od 18 sati publici u galeriji SANU predstaviće se mladi muzičari Vladimir Gagić, klarinet i Antonela Grgin, klavir a u četvrtak, 19. januara Milica Žugić, violina, Nemanja Belej, violina i Gordana Marjanović,klavir.
Mladi a već renomirani umetnik, prvi doktor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti, među prvim dobitnicima nagrade galerije SANU, Nebojša Maksimović u ponedeljak, 23. januara održaće solistički resital na kome će izvesti klavirska dela Franca Lista.
U četvrtak, 26. januara Vesna Jansens, violina i Zarifa Alizade, klavir održaće koncert na kome će izvesti dela Astora Pjacole i Morisa Ravela a u ponedeljak, 30. januara pijanistkinja Elena Šerer održaće solistički koncert na čijem su programu dela Johana Sebastijana Baha, Frederika Šopena, Fraca Lista, Sergeja Rahmanjinova i Ludviga van Betovena.

 

Povezana vest:  Noć istraživača – Vožnja kroz vreme uz naučne igre i probleme