sesir_profesora_koste_vujica-milovan_vitezovic

„Šešir profesora Koste Vujića“ u izdanju „Lagune“
 
Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je kultni roman Milovana Vitezovića „Šešir profesora Koste Vujića“ prema kome je snimljen istoimeni film Zdravka Šotre koji će premijeru imati 1. februara u Sava centru.
Vitezovićev roman je priča o profesoru nemačkog jezika Kosti Vujiću, dobroćudnom osobenjaku, hedonisti i pedagogu za koga je njegov đak Mihailo Petrović Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka.
U svom romanu Vitezović priča o neverovatnom razredu maturanata Prve muške gimnacije koji čine Mika Alas, Jovan Cvijić, Pavle Popović, Jaša Prodanović, Milorad Mitrović, Milutin K. Dragutinović, LJubomir Stojanović i drugi i koji će kao akademici, profesori, ministri, političari postati ključni ljudi epohe.
Iako je od početka pisan kao roman, „Šešir profesora Koste Vujića“, prvi put je u javnosti predstavljen kao TV drama 1972. godine. Roman je 1984. dobio nagradu „Politikinog zabavnika“ i do sada je imao 14 izdanja na srpskom i dva izdanja na grčkom jeziku.
U Šotrinom filmu ove visprene, duhovite i neodoljive maturante igra nova generacija srpskih glumaca Miloš Biković, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Mateja Popović, Uroš Jakovljević, Nikola Ranđelović, Davor Peruničić, Mladen Sovilj.
U ulogama njihovih profesora su Branimir Brstina, Predrag Ejdus, Dragan Jovanović, Zoran Cvijanović, Ivan Bosiljčić, Vojin Chetković, dok profesora Vujića glumi Aleksandar Berček.

 

Povezana vest:  O sukobu razuma i intuicije u romanu "Zvuci iz podmornice"