Otvorena izložba o Joko Ono, Lenonu i Titu 

joko_lenon_titoIzložba „Joko Ono-Džon Lenon-Tito – jedna konceptualna akcija“, autora Save Stepanova i Mome Cvijovića, otvorena je danas u okviru Salona umetnosti „Art ekspo“ na Novosadskom sajmu. 
Izložba je bazirana na akciji „Žirovi“ (Acorns), koju su Joko Ono (Yoko) i Džon Lenon (John Lennon) realizovali 1968 godine. 
Dvoje svetski poznatih umetnika su nakon venčanja zasadili dva žira u dvorištu katedrale u Koventriju i istovremeno poslali po dva žira na adrese 50 odabranih svetskih lidera, među kojima je bio i Josip Broz Tito, sa molbom da ih zasade u ime mira. 
Tadašnji predsednik SFRJ ideju je podržao i zasadio je žirove u okolini svoje rezidencije, tako da danas u memorijalnom parku u blizini Kuće cveća postoje dva četrdesetogodišnja hrasta. 
Na izložbi je predstavljena dokumentacija o beogradskom delu projekta, crteži „Žirovi 100“, kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije. 
U postavci su takođe predstavljene umetničke ličnosti Joko Ono i Džona Lenona, kao i fotografije koje je autorski snimio Josip Broz. 
U centralnom delu postavke mogu se videti fotografija Joko Ono i Džona Lenona pri sadnji žirova, zatim celokupna dokumentacija o pošiljci Titu iz Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Jugoslavije, kao i faksimili ostalih pošiljki upućenih na adrese znamenitih ličnosti. 
Na izložbi se može pogledati i aktuelni video snimak dva hrasta pri rezidenciji u Beogradu, a poseban deo izložbe čini portret i biografija Josipa Broza Tita, zatim rekonstrukcija njegove dve samostalne izložbe fotografija, iz 1962. godine u Mariboru i Sarajevu, njegovih 40 autorskih polaroid fotografija, kao i Titove male crtačke zabeleške. 
Sava Stepanov je likovni kritičar i direktor Centra za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“ iz Novog Sada, a Momo Cvijović je kustos Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda. Direktorka izložbe je Vesna Latinović iz novosadske galerije Bel Art, koja je i organizator postavke. 
Izložba „Joko Ono-Džon Lenon-Tito-jedna konceptualna akcija“ biće otvorena do 9. marta. 

Povezana vest:  Egon Savin režira Razvojni put Bore Šnajdera