harfa
Koncert Beogradskog kvarteta harfi
 
Beogradski kvartet harfi, koga čine Ljiljana Nestorovska, Milena Stanišić, Ivana Pavlović i Dijana Sretenović, održaće koncert 27. novembra u Dečijem kulturnom centru, najavio je Fakultet muzičke umetnosti.
Na programu će biti dela Gretrija, Balakirijeva, Šostakoviča, Andresa, M. Marinkovića, Ortiza, Granadosa, Serlija.
Beogradski kvartet harfi osnovan je 1987. godine u okviru „Letnje akademske radionice muzike“ Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Sa ambicijom da neguje, razvija i afirmiše grupno muziciranje na harfama, ovaj ansambl, začet na kursu harfe prof. Milice Barić, nastupa na raznim kulturnim manifestacijama i drži samostalne koncerte.
Repertoar ansambla obuhvata originalne kompozicije za kvartet harfi iz različitih epoha, kao i aranžmane popularnih dela muzičke literature za ovaj sastav iz pera vrsnih svetskih harfista, kompozitora i aranžera.
U julu 2002. godine, Beogradski kvartet harfi nastupio je na Svetskom kongresu harfe u Ženevi, gde je izveo dela domaćih kompozitora napisana za ovaj ansambl.
To je bilo prvo profesionalno učestvovanje harfista iz Srbije na Svetskom kongresu harfe, koji se održava svake treće godine u drugoj zemlji.
Na Festivalu harfe u Beogradu 2008. su, u pratnji Gudača sv. Đorđa, članice kvarteta premijerno su izvele četiri dupla koncerta i kompoziciju Božidara Obradinovića „San, svetlost, kretanje“ za četiri harfe i gudače. Ova kompozicija je izabrana da zatvori Svetski kongres harfe u Vankuveru, u julu 2011.
Beogradski kvartet harfi je imao više zapaženih koncerta na Festivalu harfe u Rio de Žaneiru, u Mađarskoj, Sloveniji, kao i na Festivalu „Baš-čaršijske noći“ u Sarajevu.
Povezana vest:  Slobodanu Vladušiću nagrada Matice srpske "Beskrajni plavi krug" za roman "Omama"