veseleZene1 

„Vesele žene vindzorske“ po 50. put u Narodnom pozorištu
 
Komedija „Vesele žene vindzorske“, po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Jiržija Mencla, biće odigrana 50. put u nedelju, 26. februara u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavio je danas nacionalni teatar.
Jubilarnom izvođenju predstave, koju je do sada videlo oko 25.000 gledalaca, prisustvovaće i ugledni česki reditelj kome je to bila prva saradnja sa Narodnim pozorištem.
Komad „Vesele žene vindzorske“, premijerno izveden 29. marta 2007. godine na Velikoj sceni, zanimljivo odstupa od uobičajne šekspirijanske romantične komedije po tome što radnja nije smeštena u neko imaginarno mesto, već u Vindzor.
Priča o neuspelim pokušajima ser Džona da zavede gospođu Ford i gospođu Žurku i o neosnovanoj ljubomori gospodina Forda je u tradiciji italijanske novele.
U ovo okruženje Šekspir smešta i priču Ane Pejdž kojoj se udvaraju bogati Abraham Slender i plahoviti francuski doktor Kajus, a koju, na kraju, osvaja mladi i lepi Fenton.
U glumačkoj podeli su Milan Lane Gutović, Aleksandar Srećković, Nebojša Kundačina, Igor Ðorđević, Aleksandar Ðurica, Boris Pingović, Boris Komnenić, Milenko Pavlov, Nataša Ninković, Dušanka Stojanović-Glid, Jelena Helc, Nada Blam i drugi.

 

Povezana vest:  Trkulja i Balkanopolis u Kombank dvorani 30. maja