veseleZene1 

„Vesele žene vindzorske“ u prisustvu Mencla 50. put u NP
 
Komedija „Vesele žene vindzorske“, po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Jiržija Mencla, biće odigrana 50. put u nedelju, 26. februara, u Narodnom pozorištu u Beogradu u prisustvu reditelja.
Predstava, koju je do sada videlo oko 25.000 gledalaca, bila je prva saradnja uglednog českog reditelja sa Narodnim pozorištem.
Komad „Vesele žene vindzorske“, premijerno izveden 29. marta 2007. godine na Velikoj sceni, zanimljivo odstupa od uobičajne šekspirijanske romantične komedije po tome što radnja nije smeštena u neko imaginarno mesto, već u Vindzor.
U komediji ima mnogo podudarnosti sa bajkama, a središna priča o neuspelim pokušajima ser Džona da zavede gospođu Ford i gospođu Žurku i o neosnovanoj ljubomori gospodina Forda je u tradiciji italijanske novele.
U ovo okruženje Šekspir smešta i priču Ane Pejdž kojoj se udvaraju bogati Abraham Slender i plahoviti francuski doktor Kajus, a koju, na kraju, osvaja mladi i lepi Fenton, saopštio je nacionalni teatar.
U glumačkoj podeli su Milan Lane Gutović, Aleksandar Srećković, Nebojša Kundačina, Igor Ðorđević, Aleksandar Ðurica, Boris Pingović, Boris Komnenić, Milenko Pavlov, Nataša Ninković, Dušanka Stojanović-Glid, Jelena Helc, Nada Blam i drugi.
Oskarovac Jirži Mencl će, inače, danas zajedno sa kolegom-rediteljem Piterom Bogdanovičem otvoriti jubilarni, 40. beogradski filmski festival FEST.

 

Povezana vest:  Svetlana Slapšak dobitnica Vitalove nagrade za roman "Ravnoteža"