mizantrop_svi_prva_proba

Počele probe za dramu „Mizantrop“ u režiji Egona Savina
 
Dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu održao je danas prvu čitaću probu za predstavu „Mizantrop“ Žana Batista Poklena Molijera, u dramatizaciji Jana Kota, adaptaciji i režiji Egona Savina.
Premijera, kako je najavio nacionalni teatar, planirana je za 20. maj na Velikoj sceni, a u podeli su Nikola Jovanović (Alsest), Aleksandar Ðurica (Filent), Bane Vidaković (Oront), Nina Janković (Selimena), Dušanka Stojanović Glid (Arsionoja), Zlatija Ivanović (Elijanta), Ljubivoje Tadić (Akast), Miloš Ðorđević (Klitandar) i Miloš Lalović (Policajac).
Savin, koji je prethodnih godina u Narodnom pozorištu režirao predstave „Derviš i smrt“ Meše Selimovića i „Pokojnik“ Branislava Nušića, rekao je da radi na ovom komadu, jer je fasciniran Molijerovom genijalnošću, ali i zato što ima 16-godišnju ćerku i u poslednje vreme se pita „u koje i kakvo društvo će se uključiti i kakav je to svet koji je sačekuje na pragu njene prve zrelosti“.
„Pitam se šta je sve danas potrebno mladim ljudima da bi uspeli, koja je cena svega toga, na koji način mogu da sačuvaju sebe, svoj integritet i kako da se ne pretvore u nekakvu nakazu da bi uspeli. To je bio moj intimni povod da se prihvatim režije ovog komada“, objasnio je Savin.
O Molijeru, Savin je rekao da je on možda „jedini večni pisac u onom smislu u kojem ga svako vreme ponovo otkriva kao pođednako velikog, snažnog, uzbudljivog i aktuelnog autora“.
Reditelj je dodao da ga je Kotova dramatizacija, urađena sedamdesetih godina prošlog veka, podstakla da se odrekne onoga što obožava u teatru, a to je stih.
Njegovi saradnici na predstavi su dramaturg Slavko Milanović, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Lana Cvijanović, scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

 

Povezana vest:  „Žena zvana nevolja“ autorke Niki Mej u prodaji