Primabalerina Svetlana Zaharova ponovo u Beogradu 

svetlana-zaharovaPrimabalerina moskovskog Boljšoj teatra, zvezda svetske baletske scene, Svetlana Zaharova ponovo gostuje u Beogradu, 20. marta na velikoj sceni Centra Sava. 
Ona će, zajedno sa solistima Boljšoj teatra i ansamblom Kijevskog državnog baleta izvesti balet Karmen svita, na muziku Žorža Bizea i u koreografiji Alberta Alonsa, najavljeno je na sajtu Centra Sava. Pored Zaharove, u Centru Sava nastupiće 11 vrhunskih baletskih umetnika: prvaci Boljšoj teatra Andrej Uvarov i Andrej Merkurijev i solista Ana Tihomirova. 
Nastpiće i prvaci Marinskog teatra iz Sant Petersburga Mihail Lobuhin i Elena Evsejeva, prvaci moskovskog teatra „Stanislavski“ Dmitrij Zababurin, Georgi Smilevski i Tatjana Černobrovkina, kao i prvaci Kijevskog državnog baleta Jan Vana, Olga Kifijak i Oksana Guljajeva. Balet Karmen svita postavio je čuveni kubanski koreograf Alberto Alonso u Boljšoj teatru za balerinu Maju Pliseckaju. Kada je Pliseckaja napustila scenu, povučen je sa repertoara i tek nedavno ga je Alonso ponovo postavio sa Zaharovom u naslovnoj ulozi. U znak poštovanja Boljšoj teatra prema njoj, premijera je izvedena povodom njenog 80. rođendana 2005. godine, a probama je i ona prisustvovala. Drugi deo je Gala koncert na kome će Zaharova, jedina primabalerina – ašoluta (najviše zvanje u baletu) u svetu danas, koju legandarni Vladimir Vasiljev smatra savršenstvom, izvesti sa svojim prijateljima odabrane numere klasičnog, neoklasičnog i modernog baleta. Zaharova, zvezda Milanske skale i Tokio baleta, čest gost Njujorškog baleta, „Metropolitena“, Pariske opere, Engleskog kraljevskog baleta, gostovala je u Beogradu prošle godine kada je oduševila publiku u prepunoj dvorani Centra Sava. Laureat je najvećih svetskih baletskih nagrada – „Golden Mask Award“, Državna nagrada Rusije za izuzetan doprinos razvoju baletske umetnosti, „Benois de la Danse“ (Oskar u svetu plesne umetnosti za umetnička dostignuća u baletu). 
Ulaznice za njen nastup 20. marta prodaju se na blagajni Centra Sava po ceni od 1.800, 2.600, 3.300 i 3.900 dinara. 

Povezana vest:  Istorijski zabavnik, knjiga o kojoj se priča: Istorija kakvu niste učili u školi