LUSTERI_06_SM

FAILED ARCHITECTURE: debata i izložba, 6. aprila u KC Grada
 
U petak 6. aprila od 18 časova u Kulturnom centru GRAD će biti održana završna izložba kao i javna debata koja na specifičan način tretira oblast Beograda pod nazivom Savamala. Izložba je rezultat petodnevne internacionalne radionice koja se održava u sklopu projekta Failed Architecture.
Failed Architecture (FA) je internacionalni istraživački projekat i putujuća tribina koja se fokusira na zgrade i urbane celine koje nisu uspele da izdrže test vremena, od post-industrijskih ruina u Detroitu i komunističkih relikta, preko uništenih dvorišta kineskih kuća i nedovršenih nebodera u Dubaiju. Arhitektura kojom se ovaj projekat bavi je trenutno zanemarena, napuštena, uništena i porušena usled različitih ekonomskih, društvenih, političkih i/ili fizičkih uticaja.
Bez sumnje maksima “Neuspela arhitektura“ za sobom povlači određena pitanja. Kako i prema kome je arhitektura neuspela? Koje kriterijume bi trebalo koristiti kada procenjujemo arhitekturu: gledište korisnika, arhitekte, urbaniste ili drugih lica? Kako popularni društveni tokovi, politika i kulturne razlike utiču na naše rasuđivanje i shvatanje arhitekture?
Istraživanjem na terenu FA uči na primerima prethodnih arhitektonskih “neuspeha“, a podsticanjem razmene znanja i iskustava podiže svest kod šireg kruga ljudi i čuva zanemarenu i podcenjenu arhitekturu od zaborava.
Tim eksperata iz Amsterdama zajedno sa 25 učesnika iz Beograd je organizovao petodnevnu radionicu, debatu i izložbu čija je tema Savamala, sa ciljem da se utvrde i povežu razlozi za njenu trenutnu zanemarenost koja je u velikom kontrastu sa njenom lokacijom i potencijalom. Proces dokumentacije oblasti Savamala se fokusira na isticanje značaja oblasti, vezanog za fizičko kulturno nasledje (istorijski spomenici, tipologija i kvalitet arhitekture), socijalno (mešavina stanovnika i njihove aktivnosti) i simboličko (njena istorijska važnost u urbanom razvitku Beograda).

 

Povezana vest:  Izložba fotografija „Kohezija“ u KvArt BW