petrovaradin_izlozba

Otvorena izložba planova Petrovaradinske tvrđave
 
Izložba planova Petrovaradinske tvrđave otvorena je danas u centru grada na panoima u Ulici kralja Aleksandra i tokom sledeće dve nedelje Novosađani i Novosađanke imaće prilike da vide planove, mape i skice pojedinih objekata i same Tvrđave iz 17, 18. i 19. veka. Na izložbi je predstavljen deo kartografske dokumentacije, koju su tokom 2011. i 2010. godine predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović i direktor Istorijskog arhiva grada Bogoljub Savin, nakon sastanaka sa arhivistima iz Beča, doneli iz Državnog istorijskog arhiva Austrije. U centru grada je izloženo 32 plana od više od 60 skica, koliko je doneto u poslednje dve i po godine.
– Izložba koju danas otvaramo predstavlja krunu aktivnosti, koju je Skupština grada Novog Sada zajedno sa Istorijskim arhivom grada i Zavodom za zaštitu spomenika Novog Sada radila proteklih godina. Pred nama su 32 nacrta i skica Petrovaradinske tvrđave i oni predstavljaju samo mali deo koji je prikupljen tokom proteklih godina iz različitih arhiva, prevashodno iz Državnog arhiva u Beču – istakao je Jovanović.
On je dodao da prikupljanje planova Tvrđave iz 17, 18. i 19. veka imalo za cilj širenje znanja o Petrovaradinskoj tvrđavi, te da oni koji se njome bave „imaju što više građe, na kojoj će bazirati dalja istraživanja i time dobiti širu i precizniju sliku o Petrovaradinskoj tvrđavi“.
– Blago koje imamo u Novom Sadu, jedinstveno je ne samo kod nas već i u čitavoj Evropi i na tom blagu mi moramo da radimo ne samo narednih godina, već i decenija. Važno je da imamo jasnu sliku šta mi želimo da napravimo od Tvrđave. Da bi to imali, treba da znamo šta je Petrovaradinska tvrđava. Ovo su mali koraci, ali važni i neophodni da bi krenuli u ono o čemu mi često pričamo, da napravimo od Tvrđave turističku i privrednu aktrakciju, koja će kao pojedinačan objekat biti razglednica Novog Sada – zaključio je Jovanović.
Direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Bogoljub Savin podsetio je da je pre 80 godina istoričar i arhivista dr Rudolf Šmit predložio tadašnjem Savetu Novog Sada, da u okviru istraživanja Petrovadinske tvrđave kopira jedan broj planova za potrebe grada.
– Tada sudbina nije htela da se to ostvari iz mnogo razloga. Ipak, nakon 80 godina pruža nam se zadovoljstvo da pogledamo svo to bogatsvo koje se nalazilo u Austrijskom državnom arhivu i da ga danas predstavimo Novosađanima – poručio je Savin.
On je objasnio da su tokom proteklih godina uspeli da prikupe ne sve planove, „već najvažniji deo, onaj koji je Rudolf Šmit naznačio kao značajan“.
Najstariji plan Petrovaradinske tvrđave datira iz 1688. godine, a među skicama se mogu videti i drugi planovi, kako objekti tako i sama Tvrđava. Pored Austrijskog državnog arhiva, na prikupljanju građe o Tvrđavi, sarađivalo se i sa arhivima u Budimpešti i Zagrebu. Izložba će biti otvorena do 25. aprila.
Novi Sad, 10. april 2012.

 

Povezana vest:  Braća Teofilović i Miroslav Tadić 17. januara na Kolarcu